Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Ανάπτυξη δραστηριοτήτων γραμματισμού μέσα από την προβολή κινηματογραφικών ταινιών.

του Δημήτρη Νικολούδη

 1. Εισαγωγικό σχόλιο

       Λίγα χρόνια μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης οι μαθητές της Στ τάξης Δημοτικού Σχολείου σε περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης ασχολήθηκαν συστηματικά με τα ζητήματα του φασισμού-ναζισμού και της μετανάστευσης μέσα από την προβολή κινηματογραφικών ταινιών, στο δίωρο της Ευέλικτης Ζώνης. Σκοπός του συγκεκριμένου κειμένου είναι να παρουσιάσει αυτή τη δουλειά, συνθέτοντας σε μια ενότητα την εμπειρική ματιά με τη θεωρητική ανάλυση. Πρέπει να επισημάνουμε πως τα θέματα του φασισμού-ναζισμού και της μετανάστευσης μας απασχόλησαν σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και συνδέθηκαν με όλο το φάσμα του αναλυτικού προγράμματος, γεγονός που ενδυνάμωσε την κρίση και την ικανότητα συζήτησης των μαθητών για την ιστορικότητα των συγκεκριμένων προβλημάτων.

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Οι καθηγητές του Berkeley που τα έβαλαν με τη Novartis

«Έχεις μπλέξει για τα καλά αυτή τη φορά, αλλά δεν θα μας σταματήσεις, κανείς δεν θα μας σταματήσει» είπε εξαγριωμένος.   
       Ήταν η απειλητική προειδοποίηση του Δρα Fernando Ortiz Monasterio, διευθυντή της επιτροπής βιοασφάλειας του Μεξικού (CIBIOGEM), προς τον αναπληρωτή καθηγητή μικροβιολογίας του διάσημου Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνιας Ignacio Chapela. Η μαφιόζικη σκηνή διαδραματίστηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο στο Μεξικό το 2000, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Πράγματι, ο μικροβιολόγος Ignacio Chapela το είχε «παρατραβήξει» με αυτά που ανακάλυψε στο εργαστήριό του.

Ignacio Chapela
       Ο Chapela, στο πλαίσιο των ευρύτερων ερευνών του στην περιφέρεια Oaxaca του Μεξικό, μόλις είχε ολοκληρώσει μια σημαντική μελέτη σε συνεργασία με τον φοιτητή του David Quist. Η έρευνα δημοσιεύτηκε, μετά από αξιολόγηση από ομότιμους, στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό Nature.

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Η εντατικοποίηση της εργασίας των εκπαιδευτικών και η συζήτηση για τον εργασιακό τους χρόνο

της Αιμιλίας Τσαγκαράτου

     Η ψήφιση στις 15 Γενάρη της διάταξης για το 30ωρο των εκπαιδευτικών στο νόμο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης και η εγκύκλιος που ακολούθησε δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η συζήτηση για το χρόνο εργασίας των εκπαιδευτικών ήταν ένα από τα κεντρικά ζητήματα που άνοιξε για μια ακόμα φορά  στα πλαίσια του «εθνικού διαλόγου για την Παιδεία» του 2015. Οι τότε δηλώσεις του κ. Λιάκου «να μην συμπίπτουν ο χρόνος διδασκαλίας και ο εργασιακός χρόνος των εκπαιδευτικών», «ο εργασιακός χρόνος να περιλαμβάνει  τις παιδαγωγικές συναντήσεις των δασκάλων και των καθηγητών οι οποίοι κάθε βδομάδα θα χαράζουν την εκπαιδευτική πολιτική»(!), αλλά και προηγούμενες δηλώσεις του για «επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών στα κενά τους» δεν ήταν τυχαίες. Πέρα από τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται να προσανατολίζεται το Υπουργείο Παιδείας να «λύσει» το πρόβλημα της λειτουργίας των σχολείων χωρίς διορισμούς, οφείλουμε να δούμε τη γενικότερη πολιτική στόχευση σε σχέση με τον εργασιακό χρόνο των εκπαιδευτικών, έτσι όπως εκπορεύεται και από τη συνολική εκπαιδευτική πολιτική που διαμορφώνουν και τα υπερεθνικά κέντρα.

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Εκδήλωση-Συζήτηση: Ο κοινωνικοποιητικός ρόλος του σχολείου και η σημασία του στην πρόληψη των εξαρτήσεων σε παιδιά κι εφήβους

https://selidodeiktis.edu.gr/2018/02/13/%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%ae%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b7%cf%84%ce%b9/
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το εκπαιδευτικό περιοδικό «Σελιδοδείκτης» σας καλεί στην Εκδήλωση – Συζήτηση με θέμα: 

Ο κοινωνικοποιητικός ρόλος του σχολείου και η σημασία του στην πρόληψη των εξαρτήσεων σε παιδιά και εφήβους

την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, στις 18:00, στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ New Star Art Cinema, Ιουλιανού 42 – Αθήνα

     Το ζήτημα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, το οποίο στην εποχή της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις ιδιαίτερα στους εφήβους, είναι ζήτημα με πολλές κοινωνικές απολήξεις, τόσο στην αιτιολογία του, όσο και στην αντιμετώπισή του.

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Γιλέκα με άμμο για μαθητές με ΔΕΠ-Υ στη Γερμανία

Όταν η εκπαίδευση των περικοπών αναζητά  «μαγικές λύσεις»
 Η εικόνα είναι από τη διαδικτυακή σελίδα της εφημερίδας «Der Tagesspiegel»

      Ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών, που δείχνει αξιοσημείωτη αύξηση παγκόσμια, εμφανίζει μεγάλη δυσκολία στην αυτοσυγκέντρωση και την προσοχή. Η διάγνωση στους μαθητές με τις σοβαρότερες δυσκολίες είναι Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ). Οι μαθητές αυτοί χαρακτηρίζονται από αδεξιότητα, παρορμητισμό και αδυνατούν να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στο μάθημα και να παρακολουθούν τις οδηγίες. Στριφογυρίζουν στην καρέκλα, ρίχνουν τα πράγματά τους στο δάπεδο, σηκώνονται χωρίς λόγο από τη θέση τους, διακόπτουν και αδυνατούν να συγκεντρωθούν στην εργασία τους.

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Η Κριτική Παιδαγωγική, ο Paulo Freire και η τόλμη να σκέφτεσαι με πολιτικούς όρους.

του Henry Giroux*
μετάφραση, επιμέλεια: Γιώργος Καλημερίδης, Σοφία Χατζοπούλου

Σε μια εποχή, όπου η ιστορική μνήμη διαγράφεται και ο πολιτικός χαρακτήρας της εκπαίδευσης απορρίπτεται στο όνομα της αποδοχής ενός λόγου μέτρησης και ποσοτικοποίησης, είναι πολύ σημαντικό να θυμηθούμε το έργο και την κληρονομιά του Paulo Freire. Ο Paulo Freire ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς παιδαγωγούς του 20ου αιώνα. Είναι ένας από τους βασικούς θεμελιωτές της «κριτικής παιδαγωγικής» – εκείνου του εκπαιδευτικού κινήματος που καθοδηγείται τόσο από το πάθος, όσο και από την αρχή της διαμόρφωσης μαθητών που θα έχουν ελευθερία συνείδησης, θα αναγνωρίζουν τις αυταρχικές τάσεις, με ενισχυμένη τη φαντασία τους, θα συνδέουν τη γνώση με την αλήθεια και την εξουσία και θα μαθαίνουν να διαβάζουν τόσο τη λέξη, όσο και τον κόσμο ως μέρος ενός ευρύτερου αγώνα για υποκείμενα με ικανότητα αυτενέργειας για κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία.