Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Θέατρο Ντοκουμέντο-Δίστομο-ανοιχτοί λογαριασμοί_πληροφορίες για την παράσταση

Στις 10 Ιουνίου 1944 μια γερμανική μονάδα των SS εισέβαλε στο χωριό Δίστομο και δολοφόνησε 218 χωρικούς. Oι δράστες και οι συνεργάτες τους δεν διώχθηκαν ποτέ, το ποσό των 28 εκατομμυρίων ευρώ δεν αποδόθηκε ποτέ (ή αποδόθηκε μόλις μερικώς) στα θύματα και στις οικογένειές τους που αξιώνονται αποζημίωσης, η σφαγή αναγνωρίζεται ακόμα και σήμερα από την γερμανική πλευρά ως «γεγονός στα πλαίσια του πολέμου» και όχι ως έγκλημα πολέμου.
#
Η παράσταση δημιουργήθηκε το 2016 έπειτα από πρωτοβουλία των Sabine Kuhn και Sebastian Woess να μελετήσουν το θέμα, να ανακαλέσουν την ιστορική μνήμη και να ενεργοποιήσουν την κοινή γνώμη στη Γερμανία.


Το ιστορικό γεγονός της άγριας επίθεσης των SS, οι πεισματικές αρνήσεις πληρωμών εκ μέρους της Γερμανίας, οι δικαστικοί αγώνες των επιζώντων, οι μέχρι πρόσφατα συγκεντρώσεις «μνήμης και τιμής» των απόστρατων γερμανών αξιωματούχων στην Γερμανία είναι οι σταθμοί της παράστασης "ανοιχτοί λογαριασμοί".
Για την ανάδειξη των παραπάνω χρησιμοποιούνται έγγραφα και μαρτυρίες που παρουσιάζουν τη γερμανική πολιτική στο ζήτημα των αποζημιώσεων και κάνουν κατανοητή την μακροχρόνια πορεία της δικαστικής διαδικασίας για την απονομή της δικαιοσύνης. Τέλος αξιοποιούνται αποσπάσματα από το βιβλίο του Α. Σφουντούρη: « ΠΕΝΘΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ- ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ».
#

Βαθιά μέσα στη μνήμη μας έχουμε γίνει εκ των πραγμάτων εμείς και το γερμανικό παρελθόν σιαμαία αδέρφια, αχώριστα συνδεδεμένα.(…) Γιατί η μνήμη δεν είναι απλώς μία φωτογραφία, ούτε στιγμιαία απεικόνιση ενός βίαιου γεγονότος που αποπερατώθηκε πριν από 50 χρόνια. (…) Είναι μία κινηματογραφική ταινία για τον γερμανικό τρόπο επεξεργασίας αυτού του βίαιου γεγονότος, που συνεχίζεται με διαφορετικούς κατά εποχή σκηνοθέτες, που προβάλλεται με βασανιστικά αργούς ρυθμούς πότε προς τα εμπρός και πότε προς τα πίσω, επηρεάζοντας την καθημερινή μας ζωή.

(Απόσπασμα από διάλεξη του Α. Σφουντούρη στη Γερμανία)
#
Ως ομάδα καλλιτεχνών τασσόμαστε ενάντια στις στρατηγικές συγκάλυψης των υπευθύνων ναζιστικών εγκλημάτων. Επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε στο κοινό τα θύματα των γερμανικών ναζιστικών σφαγών. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις οικονομικές και πολιτικές απαιτήσεις των επιζώντων και των απογόνων τους και στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα τους.

Η παράσταση έχει παρουσιαστεί σε θέατρα, κοινωνικούς χώρους και σχολεία της Γερμανίας στις πόλεις: Βερολίνο, Αμβούργο, Μόναχο, Πλάουεν, Ανόβερο, Βαιμάρη, Κάσελ, Δρέσδη, Λειψία, Κότεν και Το 2017 τιμήθηκε με το βραβείο Hans Frankenthal του ιδρύματος Αuschwitz- Komitee.
#
Τον Ιούνιο του 2019 με την συμπλήρωση 75 χρόνων από την σφαγή στο Δίστομο παρουσιάζουμε κομμάτια της παράστασής στην Αθήνα στην ελληνική κατά βάση γλώσσα, προσαρμοσμένη για το ελληνικό κοινό. Στόχος είναι η ενημέρωση, ο δημιουργικός διάλογος πάνω στο ζήτημα της μνήμης, της ανάγκης ηρωοποίησης ανθρώπων στην Ελλάδα, του φασισμού και τέλος την πορεία της διαδικασίας των αποζημιώσεων σήμερα.

Συντελεστές
Σύλληψη Ιδέας- δραματουργία:
Sabine Kuhn, Sebastian Wöss
Έρευνα- σκηνοθεσία- ερμηνεία- οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής:
Sabine Kuhn, Mascha Brammer, Leo/ni Weyreter, Sebastian Wöss, Άρτεμις Δούρου, Κατερίνα Αδαμάρα, Ιωάννα Γκέρου,Στέλλα Γκρήγκοβιτς, Γιώλικα Πουλοπούλου
Συνεντεύξεις: Κατερίνα Αδαμάρα
Video Art: Δήμητρα Μητσάκη

Επίτιμη καλεσμένη επί σκηνής: η ιστορικός Ταούλα Βερβενιώτη.

Ευχαριστούμε θερμά το μουσείο θυμάτων του Ναζισμού στο Δίστομο, τον Χρήστο Παπανικολάου, την Ελένη Σφουντούρη, την Τασούλα Βερβενιώτη και την Ηλέκτρα Κύνγκ για την πολύτιμη βοήθειά τους.


Πηγή: https://theaterprojektdistomo.wordpress.com/author/theaterprojektdistomo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.