Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Π.Ε. Τεμπονέρας 2020


ανεξάρτητες  αυτόνομες  αγωνιστικές  ριζοσπαστικές
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.
www.paremvasis.gr ,                  paremvasisdoe@gmail.com
210 3242144                       7-1-2020

Στους καθημερινούς, ανυποχώρητους ταξικούς αγώνες, το νήμα της εξέγερσης!
Τιμή για πάντα στον Νίκο Τεμπονέρα!
Συγκέντρωση – Διαδήλωση
Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2019, 6:30 μ.μ., Αθήνα: Προπύλαια
Πάτρα: Σχολ. συγκρότημα Τεμπονέρα
 «…Ήσουνα πραγματικότητα, και είσαι, και
τώρα, δεν είσαι όνειρο.
Όταν οι άγριοι κυνηγοί καρφώνουνε τους άγριους αετούς,
και τ’ άλλα άγρια πουλιά και ζώα,
Πάν’ απ’ τις ξύλινες τις πόρτες στ’ άγρια δάση,
Ξαναζείς, και φωνάζεις, και δέρνεσαι,
Κι είσαι ο ίδιος εσύ το σφυρί, το καρφί, κι ο αητός.»
Νίκος Εγγονόπουλος

29 χρόνια από τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 1990-1991 και τη δολοφονία του Ν. Τεμπονέρα. Σαν να ήταν χτες ακόμα.  Ο Ν. Τεμπονέρας δεν έλειψε ποτέ από τους αγώνες της εκπαίδευσης, της νεολαίας, του λαού μας. Θα ζει παντοτινά σε
κάθε αγώνα, θα αποτελεί πηγή έμπνευσης, θα βρίσκεται σε κάθε σύνθημα για το ψωμί, τη δουλειά, την παιδεία, την ελευθερία!
 Τον Γενάρη του ’91, το χέρι του παρακράτους έκοβε το νήμα της ζωής του, γιατί επέλεξε το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα, γιατί επέλεξε να σταθεί στο πλευρό των μαθητών του και του δημόσιου σχολείου, απέναντι στις αναδιαρθρώσεις που επιδίωξε να εφαρμόσει τότε η κυβέρνηση της ΝΔ με υπουργό παιδείας τον Β.  Κοντογιαννόπουλο.
Το φθινόπωρο του 1990 η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ ανακοινώνει πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που προβλέπει μεταξύ άλλων λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, επιβολή χρονικού ορίου στις σπουδές, περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου, επιβολή ομοιόμορφης ενδυμασίας, έπαρση της σημαίας, επαναφορά της καθημερινής προσευχής και του ομαδικού εκκλησιασμού, «αναμόρφωση» των μαθητικών κοινοτήτων,  ολοσχερή κατάργηση των αδικαιολόγητων απουσιών, επιβολή ενός point system ελέγχου και ποινικοποίησης της συμπεριφοράς των μαθητών. Από τέλος Οκτώβρη (1990) ξεκινούν φοιτητικές και μαθητικές κινητοποιήσεις με καταλήψεις, διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων κόσμου. Στα μέσα Δεκέμβρη, τα κατειλημμένα γυμνάσια και λύκεια ξεπερνούν το 70%.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έλπισε σε εκτόνωση στο δεκαπενθήμερο των Χριστουγέννων. Ο Υπουργός Παιδείας  δηλώνει ότι τα προεδρικά διατάγματα δε  θα εφαρμοστούν για ένα τρίμηνο, μέχρι να γίνουν «πλήρως κατανοητά» από μαθητές και καθηγητές. Σύντομα οι μήνες γίνονται δώδεκα και το νομοσχέδιο τροποποιείται μερικώς, χωρίς αλλαγές, όμως, στα σημαντικότερα σημεία (πειθαρχικές διατάξεις, περικοπές κ.ά.). Στην αρχή του χρόνου μαθητές και φοιτητές αποφασίζουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με καταλήψεις στα ΑΕΙ, τα ΤΕΙ και σε 1.800 από τα 3.014 γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Ως απάντηση, ο υπουργός Παιδείας Βασίλης Κοντογιαννόπουλος δηλώνει ότι όσοι συμπληρώσουν 50 αδικαιολόγητες απουσίες λόγω των καταλήψεων θα χάσουν τη χρονιά. Δίνεται εντολή να παίρνονται απουσίες έξω από τα σχολεία.
Στις 8 προς 9 Γενάρη του 1991 δολοφονείται ο αγωνιστής καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας, μέλος της ΕΛΜΕ Αχαΐας και των Παρεμβάσεων, αλλά και του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου. Έπεσε νεκρός χτυπημένος με λοστό στο κεφάλι από το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και δημοτικό σύμβουλο της ΝΔ στην Πάτρα, Γιάννη Καλαμπόκα, μετά από εισβολή γνωστής ομάδας ροπαλοφόρων που συμπλήρωναν οι Σπίνος, Μαραγκός κ.ά. μέσα στο σχολικό συγκρότημα του 3ου - 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας, που ήταν σε μαθητική κατάληψη  με τη συμπαράσταση γονιών και καθηγητών. Η δολοφονία αυτή ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου «ανακατάληψης», με κάθε μέσο, των σχολείων και είχε σαν στόχο την καταστολή του μαζικού κινήματος που είχε αναπτυχθεί σ΄ ολόκληρη τη χώρα με τον πολύμορφο αγώνα μαθητών, εκπαιδευτικών, φοιτητών ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο. Ακολούθησε μεγάλη πολυήμερη λαϊκή εξέγερση σε Πάτρα, Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στον αυταρχισμό και την κρατική καταστολή, η παραίτηση του υπουργού Παιδείας και η απόσυρση όλου του νομοσχεδίου.
Οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας Τεμπονέρα σχεδόν αθωώθηκαν με εξαίρεση τον Καλαμπόκα που έμεινε στην φυλακή μόνο 7 χρόνια και βρέθηκε τελικά, μετά την αποφυλάκισή του, σε διευθυντική θέση της Εθνικής Τράπεζας Βόλου. Για τους ηθικούς αυτουργούς ούτε κουβέντα.
Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια των αντιλαϊκών πολιτικών Ε.Ε. – ΔΝΤ – ΟΟΣΑ των 11 τελευταίων ετών και ως συνέχεια των πολιτικών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιδιώκει να περάσει νέα αντιδραστικά μέτρα σε βάρος της εκπαίδευσης και της κοινωνίας, όπως είναι η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, η συνέχιση της πολιτικής λιτότητας και υποβάθμισης υγείας, παιδείας, κοινωνικών παροχών μέσα και από τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2020, η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης σε σχολεία και ΑΕΙ, αλλά και της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις στα ΑΕΙ, και στην εκπαίδευση, που φτάνουν και στην πολυπόθητη για το σύστημα αξιολόγηση. Συνεχίζεται η ένταση της κρατικής καταστολής με εξευτελιστικές επιθέσεις, ξεγύμνωμα συλληφθέντων, βασανιστήρια, τραυματισμούς. Με το δόγμα «νόμος, τάξη, κέρδη», θα επιχειρήσει να περιορίσει έως και να καταργήσει τις διαδηλώσεις. Φέρνει την κρατική τρομοκρατία στην ημερήσια διάταξη για την κοινωνία, επιχειρεί να καταστείλει τις νεολαιίστικες και λαϊκές αντιστάσεις που αναπτύσσονται, καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο και επιτίθεται βίαια στους αγωνιζόμενους φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ, εκκενώνει καταλήψεις στέγης προσφύγων και λοιπές, απομακρύνει τους μαθητές – πρόσφυγες  από τα σχολεία τους, μεταφέροντας τους σε κέντρα κράτησης, επιτείνει τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές  με νέο νόμο.  
Σε αυτή τη δύσκολη εποχή η συστράτευση όλων των εργαζόμενων και της νεολαίας για την ανατροπή των αντιδραστικών πολιτικών που διαλύουν ό,τι απ’ τις κατακτήσεις του κόσμου της εργασίας απέμεινε όρθιο, είναι όσο ποτέ αναγκαία. Γι΄ αυτό η μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα παραμένει ζωντανή. Είναι το σύμβολο του συλλογικού ανθρώπου που υπερασπίζεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις το δικαίωμα του αγώνα για την ανατροπή της κοινωνικής βαρβαρότητας και την επικράτηση του δίκιου. Είναι ο εργαζόμενος που υπερασπίστηκε τον συλλογικό αγώνα μέσω του σωματείου, που δε φοβήθηκε και δεν έσκυψε το κεφάλι, δε λογοδότησε στη διοίκηση, στην εξουσία,  στους νοικοκυραίους της εποχής και στους φασίστες, δίνοντας την ίδια τη ζωή του. Είναι ο Δάσκαλος που «υπερασπίστηκε το παιδί για να υπάρχει ελπίδα», ξεπερνώντας τους τοίχους της σχολικής αίθουσας και μιας  δημοσιοϋπαλληλικής διδασκαλίας.
Με αγώνες τιμάμε τον Νίκο Τεμπονέρα. Να μην εμπεδωθεί ο φόβος και η σιγή νεκροταφείου στην κοινωνία. Στη σημερινή δύσκολη συνθήκη για την κοινωνία και τους εργαζόμενους να απαντήσουμε με ενωτικούς αποφασιστικούς αγώνες. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές, τους νέους, τους εργαζόμενους να μαζικοποιήσουν το συλλαλητήριο στις 9 Γενάρη 2020, μέρα μνήμης της θυσίας και τιμής στον αγωνιστή εκπαιδευτικό Νίκο Τεμπονέρα, ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή που είναι βραχίονας της επιβολής των αντιλαϊκών μέτρων. 29 χρόνια μετά, ο Νίκος Τεμπονέρας ΖΕΙ στους αγώνες του λαού και της νεολαίας για ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις, για την ανατροπή των πολιτικών κυβέρνησης - Ε.Ε. - ΟΟΣΑ, για αύξηση των δαπανών για την παιδεία, για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα.
Ο ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΖΕΙ
ΜΕ ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.