Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Κυκλοφορεί! Το έργο των εκπαιδευτικών στην «κοινωνία της γνώσης», του Περικλή Παυλίδη, εκδ. ΚΨΜ

Εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Καθηγητή του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ Περικλή Παυλίδη Το έργο των εκπαιδευτικών στην «κοινωνία της γνώσης» από τις εκδόσεις ΚΨΜ!

 

Περιεχόμενα

• Εισαγωγικές επισημάνσεις

• Κοινωνία της γνώσης και εκπαίδευση

• Το έργο των εκπαιδευτικών ως μορφή διανοητικής δραστηριότητας

• Οι βασικές πτυχές του εκπαιδευτικού έργου

• Οι εκπαιδευτικοί σε καθεστώς «προλεταριοποίησης» και «αλλοτρίωσης»

• Για τους αγώνες των εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση και στην κοινωνία

• Ορισμένα επιλογικά συμπεράσματα

• Βιβλιογραφία

Λίγα λόγια για το βιβλίο

“Το βιβλίο πραγματεύεται το έργο των εκπαιδευτικών, τα ειδοποιά χαρακτηριστικά του, τις προκλήσεις και αλλαγές που υφίσταται εντός της σύγχρονης

κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας. 

Το έργο των εκπαιδευτικών εξετάζεται ως μορφή διανοητικής δραστηριότητας, με έμφαση στην ανάδειξη, αφενός, της ουσιώδους αντίθεσής του προς τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές διαχείρισής του και, αφετέρου, της κομβικής σημασίας του για τη θεμελιώδη μόρφωση των σύγχρονων ανθρώπων.

Ο συγγραφέας προτάσσει την άποψη ότι η επιτυχής διεκπεραίωση και διαρκής βελτίωση του έργου των εκπαιδευτικών εξαρτάται καθοριστικά από τη συνολική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, από τη διαμόρφωση εντός της εργασίας και των συνθηκών του βίου τους των πλέον ευνοϊκών προϋποθέσεων για την ανάπτυξή τους ως προσωπικοτήτων.”

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Περικλής Παυλίδης γεννήθηκε το 1967 στη Θεσσαλονίκη. Είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας. Εργάστηκε ως συμβασιούχος καθηγητής στην ΣΕΛΕΤΕ/ΠΑΤΕΣ Αθηνών και στο Γενικό Τμήμα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Τα τελευταία χρόνια είναι αναπληρωτής καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, όπου διδάσκει κοινωνική θεωρία και φιλοσοφία της παιδείας.

Επιστημονικές εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ρωσικά περιοδικά, ενώ έχει εκδώσει τα βιβλία Η γνώση στη διαλεκτική της κοινωνικής εξέλιξης (2012, Επίκεντρο), Το φαινόμενο της γραφειοκρατίας στην Ε.Σ.Σ.Δ. (2001, Προσκήνιο), Ιστορία και κομμουνισμός (2017, εκδ. ΚΨΜ), Το έργο των εκπαιδευτικών στην “κοινωνία της γνώσης” (2022, εκδ. ΚΨΜ).

Η εικόνα του εξώφυλλου είναι από έργο της Amy Ecenbarger.

Πηγή: https://selidodeiktis.edu.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.