Δευτέρα 9 Ιουνίου 2025

Να σταματήσουμε τη γενοκτονία στη Γάζα!

Μια συνέντευξη με τα μέλη της πρωτοβουλίας March to Gaza, Νικολέτα Σίσκου και Άγγελο Κωσταμπάρη

Τη συνέντευξη πήραν η Αδριανή Προκόπη και ο Γιώργος Γαλάνης.



Η Γενοκτονία (εκ των ελληνικών λέξεων γένος + κτείνω (=φονεύω)) αποτελεί όρος διεθνούς δικαίου που καθιερώθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναφέρεται στη συστηματική δίωξη ενός έθνους ή φυλής με απώτερο σκοπό την εξαφάνισή τους.

Με αυτόν τον όρο αποδίδεται κυριολεκτικά η από τους αρχαιότατους χρόνους υφιστάμενη έννοια και ακριβέστερα ένα από τα αρχαιότερα μαζικά εγκλήματα που αποβλέπουν στη συστηματική, με βίαια ως επί το πλείστον μέσα, επιδιωκόμενη εξόντωση ολόκληρης φυλής ή τμήματος αυτής σε ορισμένο τόπο.

 Αυτός είναι ο ορισμός που δίνει η Wikipedia για την γενοκτονία. Πώς αλλιώς θα μπορούσε κάποια να χαρακτηρίσει αυτό που συντελείται στην Γάζα παρά με τον όρο γενοκτονία; Ο παλαιστινιακός λαός υφίσταται μια συνεχιζόμενη γενοκτονία από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ και των συμμάχων τους και δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε πως δεν βλέπουμε! Δεν έχουμε δικαίωμα να στρέψουμε το βλέμμα μας αλλού!

Οι εικόνες που μας έρχονται από την Γάζα μιλούν από μόνες τους. Οι μαρτυρίες που μας έρχονται από την Γάζα είναι κραυγές. Κραυγές αγωνίας, κραυγές για βοήθεια, κραυγές για να στρέψουμε όλες και όλοι το βλέμμα μας σε αυτήν την λεπτή λωρίδα γης, σε αυτή την ανοιχτή φυλακή που το Ισραήλ έχει εγκλωβίσει πάνω από 1.5

εκατομμύριο Παλαιστινίους.

Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει αποκλειστεί. Χιλιάδες παιδιά είναι υποσιτισμένα, χιλιάδες μητέρες δεν έχουν γάλα για να θηλάσουν τα μωρά τους καθώς είναι και οι ίδιες υποσιτισμένες. Οι βομβαρδισμοί είναι ανηλεείς, ακόμη και στις περιοχές που το ίδιο το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει ως ασφαλείς ζώνες. Σχολεία και νοσοκομεία δεν εξαιρούνται από τους βομβαρδισμούς. Ασθενοφόρα και ομάδες απεγκλωβισμού έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των Ισραηλινών βομβαρδισμών. Γιατί το μόνο που θέλουν οι Ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις είναι η εξαφάνιση και η εξόντωση των Παλαιστινίων.

Πώς γίνεται να βλέπεις χιλιάδες παιδιά να δολοφονούνται και να στρέφεις το βλέμμα σου αλλού; Πώς γίνεται να γνωρίζεις ότι οι εγχειρίσεις γίνονται χωρίς αναισθησία γιατί δεν επαρκεί το ιατροφαρμακευτικό υλικό και να στρέφεις το βλέμμα σου αλλού; Πώς γίνεται να κοιμάσαι ήσυχη τα βράδια όταν μικρά παιδιά εύχονται να είχαν πεθάνει μαζί με τους γονείς τους;

Χιλιάδες άνθρωποι από όλον τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους και αγωνίζονται για να μην μπορεί κανείς κα καμία να πει δεν ήξερα. Χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο μέσω της διεθνούς πρωτοβουλίας March to Gaza σκοπεύουν σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας από στεριά και θάλασσα.

Τα μέλη της καμπάνιας «Ένα σχολείο για την Γάζα» πήραμε συνέντευξη από δύο μέλη της πρωτοβουλίας March to Gaza, την Νικολέτα Σίσκου και τον Άγγελο Κωσταμπάρη,  που τις επόμενες μέρες θα βρεθούν στην Αίγυπτο και θα περπατήσουν μέχρι το συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

Θέλετε να μας πείτε δύο λόγια για το March to Gaza (ποιοι συμμετέχουν, πώς οργανώθηκε η πρωτοβουλία); 

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν περίπου 2000 ακτιβιστές από 36 χώρες διεθνώς. Η οργάνωση του όλου εγχειρήματος έχει από γίνει από ακτιβιστές μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα,  συντονιζομαστε μέσα από κανάλια του τελεγκραμ, και προσπαθούμε να δώσουμε ορατότητα στην αποστολή μέσα απο facebook, instagram, tiktok. Το March to Gaza εντάσσεται σε μια ομπρέλα συνολικά τριών πρωτοβουλιών, με στόχο να σπάσει ο αποκλεισμός της Γάζας που έχει επιβληθεί από το Ισραηλινό κράτος. Οι άλλες δύο αποστολές είναι το πλοίο Madleen του Freedom Flottila Coalition που επιχειρεί από θάλασσα και το καραβάνι sumud που θα έρθει από την Τυνησία. 

Έχετε επηρεαστεί από προηγούμενες πρωτοβουλίες, όπως το «Καράβι για την Γάζα» ή το «Ένα σχολείο για την Γάζα»;

Το March to Gaza αποτελεί συνέχεια αντίστοιχων πρωτοβουλιών που συνδυάζουν την ανθρωπιστική βοήθεια, την αλληλεγγύη αλλά και την ανάδειξη της πολιτικής διάστασης του παλαιστινιακού αγώνα και της προσπάθειας να σταματήσει η γενοκτονία. Δυστυχώς, ο αποκλεισμός της Γάζας έχει πλέον ένα παρελθόν είκοσι περίπου χρόνων και υπάρχει μεγάλη εμπειρία από το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης. Σήμερα, που η δολοφονική πολιτική του κράτους του Ισραήλ φτάνει στο αποκορύφωμα της με τον αποκλεισμό κάθε βοήθειας σε συνδυασμό με τους διαρκείς βομβαρδισμούς, έρχεται η σειρά να σηκώσουμε εμείς το γάντι και να κάνουμε τη δική μας προσπάθεια να σταθούμε δίπλα στον παλαιστινιακό λαό.

 


Ποια είναι η στόχευσή σας;

Αυτή τη στιγμή τα 2 εκατομμύρια ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στη λωρίδα της Γάζας βρίσκονται σε οριακό σημείο επιβίωσης. Πέρα από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς σχολείων, νοσοκομείων και υποδομών στους Παλαιστίνιους, επιβάλλεται πλέον και λιμός, δείχνοντας σαφώς τη γενοκτονικη σκοπιμότητα από την πλευρά του Ισραήλ. Ο βασικός στόχος της πρωτοβουλίας μας και αυτό που απαιτούμε πηγαίνοντας εκεί είναι να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια που βρίσκεται εγκλωβισμένη σε 3000 φορτηγά έξω από τα σύνορα της Γάζας. Από κει και πέρα αυτή η πρωτοβουλία επιχειρεί και έχει ήδη καταφέρει να ανακινήσει το παλαιστινιακό ζήτημα διεθνώς. Πέρα από εμάς που θα ταξιδέψουμε στην Αίγυπτο με κατεύθυνση τη Ράφα, έχουν κινητοποιηθεί χιλιάδες αγωνιστών και αγωνιστριών που εναντιώνονται στη γενοκτονία σε αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη. Στόχος των κινήσεων μας είναι να πιεστούν οι δικές μας κυβερνήσεις ούτως ώστε να λάβουν πρωτοβουλίες καταδίκης και απομόνωσης του Ισραήλ και της γενοκτονικής πολιτικής του. 

Παρατηρούμε πολύ έντονα την στάση των Κυβερνήσεων πολλών χωρών – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – που στηρίζουν με πολλούς τρόπους την γενοκτονική δράση του Ισραήλ απέναντι στον παλαιστινιακό λαό. Από την άλλη όμως το προηγούμενο Σάββατο στον τελικό του champions league οι οπαδοί της Paris φώναζαν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης σηκώνοντας ταυτόχρονα και παλαιστινιακές σημαίες. Είναι φανερό ότι κινείται ένα μαζικό κίνημα από τα κάτω όπου δεν αποδέχεται να κάθεται με σταυρωμένα χέρια να παρακολουθεί να συντελείται μια συνεχιζόμενη γενοκτονία. Θέλετε να μας πείτε πόση σημασία έχει η στήριξη του κόσμου όχι μόνο στην πρωτοβουλία αλλά συνολικά;  

Μέσα στις δυτικές κοινωνίες διεθνώς, εξελίσσεται αυτή η αντίφαση και το ρήγμα διαρκώς βαθαίνει. Από τη μία, κυβερνήσεις που στηρίζουν διπλωματικά, οικονομικά και στρατιωτικά τη γενοκτονία και εμμένουν σε αυτή τη στρατηγική και, από την άλλη, ένα κίνημα που φουσκώνει, ένα ποτάμι οργής μπροστά στη γενοκτονία που φωνάζει όλο και πιο δυνατά «Όχι στο όνομα μας!». Το κίνημα αυτό έχει πάρει πολλές μορφές: από τις καταλήψεις πανεπιστημίων πέρυσι μέχρι τις προσπάθειες να μπλοκαριστούν αποστολές όπλων αλλά και τα μποϊκοτάζ εταιρειών που συνεργάζονται το ισραηλινό κράτος, το κίνημα βρίσκει οδούς να εκφραστεί και να ασκήσει αποτελεσματικές πιέσεις. Χωρίς αυτή τη διεθνή διεργασία, το March to Gaza δεν θα υπήρχε ποτέ. Δεν είναι απλά η τεράστια οικονομική υποστήριξη που έχει λάβει η πρωτοβουλία μας μέσα σε μόλις μία εβδομάδα· χάρη στην ηθική και πολιτική στήριξη του κινήματος, νιώθουμε σήμερα αυτοπεποίθηση να ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια. Αντίστοιχα, ελπίζουμε πως το March to Gaza θα συμβάλλει με τη σειρά του στην εξάπλωση των κινητοποιήσεων, θα φέρει πίσω στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο εμπειρίες που θα τροφοδοτήσουν ένα νέο γύρο αντίστασης — μέχρι τη νίκη και την ανατροπή της γενοκτονικής πολιτικής!

 


Πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η πρωτοβουλία από συλλογικότητες, συνδικάτα και μαζικούς φορείς; Πώς θα μπορούσε να εκφράσει τη συμπαράστασή του ο καθένας και η καθεμιά;

Υπάρχουν ήδη δεκάδες μαζικοί φορείς που έχουν εκφράσει την συμπαράσταση τους μέσω ψηφισμάτων και ανακοινώσεων αλληλεγγύης. Θέλουμε αυτό να συνεχίσει και να επεκταθεί, να μαζέψουμε εκατοντάδες και χιλιάδες τέτοιες υπογραφές. Πάνω από όλα όμως, θέλουμε όσο εμείς θα βρισκόμαστε στην Αίγυπτο να κινητοποιηθούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι γίνεται πίσω στις πατρίδες μας ενάντια στην συνενοχή των κυβερνήσεων μας με τα εγκλήματα του Ισραήλ. Θέλουμε στις 15 Ιούνη να διοργανώσουμε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό τα τελευταία χρόνια. Σε όλες τις πλατείες της χώρας, όπου αποφασίσει η κάθε πόλη πρέπει να πλημμυρίσουμε τους δρόμους για να σταθούμε στο πλευρό των Παλαιστινίων και ενάντια στην συνενοχή των δυτικών κυβερνήσεων στην γενοκτονία. Ειδικά για την ελληνική κυβέρνηση, απαιτούμε την διακοπή κάθε πολιτικής, διπλωματικής και στρατιωτικής σχέσης με το κράτος του Ισραήλ. Αυτή είναι η πιο έμπρακτη στάση αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό, η απορρύθμιση της ισραηλινής πολεμικής μηχανής, η οικονομική του απομόνωση και η διπλωματική και πολιτική απονομιμοποίησή του. 

ΥΓ. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο πλοίο Madleen που έπλεε σε διεθνή χωρικά ύδατα και είχε σκοπό να μεταφέρει μια μικρή ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα. Το Madleen μπορεί να μην έφτασε στον προορισμό του αλλά η ελπίδα και η αλληλεγγύη έφτασαν! Το Madleen νίκησε! Οι 12 αγωνίστριες και αγωνιστές δεν έκαναν πίσω, παρόλες τις απειλές που εκτόξευσε το Ισραήλ.

Η συντακτική επιτροπή της «Εκπαιδευτικής Λέσχης» στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την πρωτοβουλία March to Gaza και τις/τους 200 αγωνίστριες και αγωνιστές από την Ελλάδα.  Δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε για την γενοκτονία του Ισραήλ στην Γάζα. Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά και αυτή δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την στήριξη του αγωνιζόμενου παλαιστινιακού λαού. Ενός λαού που παλεύει για ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος, για έναν λαό που αγωνίζεται να ζει και όχι να τον σκοτώνουν καθημερινά!

Η ελπίδα και η αλληλεγγύη θα περπατήσουν τις επόμενες μέρες προς την Γάζα. Το βλέμμα μας, η σκέψη μας και η καρδιά μας θα βρίσκονται εκεί… 

Πηγή: https://www.e-lesxi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.