Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Οδηγός δικαιωμάτων και αδειών αναπληρωτών-τριών

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

Συλλόγου «ο Μακρυγιάννης» - http://arpamakrygianni.blogspot.gr/

 

επικοινωνία: a.r.pa.makrygianni@gmail.com

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ  -  ΑΔΕΙΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

 

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

 


Το συγκεκριμένο φυλλάδιο έχει σκοπό να σε ενημερώσει για τα δικαιώματά σου και είναι κρίσιμο να τα γνωρίζεις γιατί κατακτήθηκαν με αγώνες. Επίσης, η υπεράσπιση και η διεύρυνσή τους καθώς και η εξίσωσή τους με αυτά των μονίμων αποτελεί σημαντικό πεδίο διεκδίκησης και αγώνα για το εκπαιδευτικό κίνημα. Η συμμετοχή σου σε αυτούς τους αγώνες, μέσα από συλλογικές, μαζικές διαδικασίες, είναι σημαντική.

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

 

Ο   Σύλλογος   Διδασκόντων (Σ.Δ)   κάθε   σχολείου αποτελείται από όσους/ες διδάσκουν στο σχολείο ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και έχει πρόεδρο τον/την Διευθυντή/ρια του σχολείου. Σύγκλιση Σ.Δ γίνεται από τον/την Διευθυντή/ρια του σχολείου, ή αν το ζητήσει

εγγράφως για συγκεκριμένα θέματα τουλάχιστον το ένα τρίτο των μελών του.

Ο Σ. Δ έχει απαρτία και οι αποφάσεις του είναι έγκυρες όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα.

Ο Σ. Δ οφείλει να συνεδριάζει και να τοποθετείται δημόσια για όλα τα εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά ζητήματα που προκύπτουν στο σχολείο και οι συνεδριάσεις του πραγματοποιούνται εκτός διδακτικού και εντός εργασιακού ωραρίου (παρ. 3 του άρθρου 15 του ΠΔ 79/2017).

 

 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΓΑΣΙΑΚΟ ΩΡΑΡΙΟ

 

Το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ’ ανώτατο 30 ώρες. 

Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι απαραβίαστο. Με τα χρόνια υπηρεσίας σταδιακά μειώνεται (24 ώρες μέχρι 10 χρόνια, 23 ώρες από 10-15 χρόνια, 22 ώρες από 15-20 χρόνια, 21 ώρες)

Ο Ν. 1566/85 κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εργασιακού και διδακτικού ωραρίου, ορίζοντας ότι οποιαδήποτε απασχόληση στην τάξη εντάσσεται στο διδακτικό ωράριο. Κανείς, πέραν του υποχρεωτικού του διδακτικού ωραρίου, δεν υποχρεούται στα κενά του να «απασχολεί» με οποιοδήποτε τρόπο τμήματα. Κάθε απασχόληση τμήματος ανάγεται στο διδακτικό ωράριο. Οι συνάδελφοι/ισσες καλούνται να μην εφαρμόζουν καμία εντολή για επιπλέον κάλυψη διδακτικών ωρών.

Μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου όλοι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αποχωρούν από το σχολείο εκτός εάν τους έχει ανατεθεί από το Σ. Δ άλλο συγκεκριμένο έργο (εκπαιδευτικού / παιδαγωγικού - πολιτιστικού χαρακτήρα) ή υπάρχει συνεδρίασή του. Σε καμία περίπτωση η διάταξη του άρθρου 245 του ν. 4512/2018, δε θεσπίζει υποχρέωση παραμονής στο σχολείο, πέραν του διδακτικού ωραρίου, παρά μόνο εάν εκκρεμούν συγκεκριμένα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί από τα αρμόδια συλλογικά όργανα και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των 6 ωρών ημερησίως και των 30 ωρών εβδομαδιαίως.

 

Γενικότερα, δεν εφαρμόζουμε καμιά προφορική εντολή της διοίκησης που αφορά καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και, σε κάθε περίπτωση, απαιτούμε έγγραφη και αιτιολογημένη εντολή.

 

ΕΦΗΜΕΡΙΑ

 

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μειωμένου ωραρίου προσλαμβάνονται για συγκεκριμένο, μειωμένο αριθμό ωρών. Ως εκ τούτου, γι’ αυτούς, και σε αντίθεση τους εκπαιδευτικούς πλήρους ωραρίου, δεν προβλέπεται η ανάθεση εφημερίας.

Οι εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται για την παράλληλη στήριξη δεν κάνουν εφημερία και τα καθήκοντά τους ορίζονται από την Υ.Α. με ΦΕΚ 449/3-4-2007 όπου αναφέρεται ότι «Υλοποιούν το εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσα και έξω από την τάξη και είναι συνολικά υπεύθυνοι για όλες τις δραστηριότητες της σχολικής ζωής (διαλείμματα, επισκέψεις, εκδηλώσεις κ.λπ.) στις οποίες συμμετέχει ο μαθητής.» Κατά συνέπεια ούτε για αυτούς προβλέπεται η ανάθεση εφημερίας καθώς κάτι τέτοιο θα παρακώλυε την άσκηση των καθηκόντων τους.

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν το ωράριό τους σε δύο (2) σχολεία κάνουν εφημερία μόνο σε αυτό στο οποίο διδάσκουν περισσότερες ώρες.

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε τρία και περισσότερα σχολεία απαλλάσσονται από την εφημερία (τα συστεγαζόμενα σχολεία θεωρούνται σαν ένα σχολείο).

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που διατίθενται σε δύο σχολεία για ίσο αριθμό ωρών, αναλαμβάνουν εφημερία στο σχολείο οργανικής θέσης ή 1ης τοποθέτησης.

 

 

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ

 

Αποκλειστικός υπεύθυνος για την ανάθεση υπερωριών (σε εκπαιδευτικούς του ίδιου σχολείου) είναι ο Σ. Δ. Σε άλλη περίπτωση, μόνο με σύμφωνη γνώμη του ΠΥΣΠΕ μπορούν να ανατεθούν υπερωρίες εγγράφως και σαφώς ορισμένες.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είναι αντίθετο στην ανάθεση υποχρεωτικών υπερωριών και καλεί τους Σ. Δ να μην προβαίνουν σε αυτή την κίνηση. Δεν πρέπει να αποδεχόμαστε την ανάθεση υπερωρίας όταν χιλιάδες συνάδελφοί μας παραμένουν άνεργοι.

 

 

ΑΠΕΡΓΙΑ

 

 Την ημέρα της απεργίας χάνεται 1 ημερομίσθιο, καθώς και το αντίστοιχο ένσημο, όχι όμως και τα αντίστοιχα μόρια προϋπηρεσίας.

Σε περιπτώσεις στάσης εργασίας χάνεται το μέρος του ημερομισθίου που αναλογεί στη στάση εργασίας.

 

 

 

ΑΔΕΙΕΣ

ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ

 

Στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς μπορεί να χορηγηθεί κανονική άδεια απουσίας με αποδοχές για εφτά (7), το πολύ, εργάσιμες ημέρες κατά έτος, για λόγους εξαιρετικής ανάγκης.

Στο τέλος της χρονιάς κάθε αναπληρωτής/τρια λαμβάνει αποζημίωση μη ληφθείσας αδείας. Για την αποζημίωση υπολογίζονται 2 ημερομίσθια για κάθε μήνα εργασίας, σε συνδυασμό με το μισθολογικό κλιμάκιο και τις ημέρες κανονικής άδειας που έχει λάβει ο/η αναπληρωτής/τρια κατά την διάρκεια της σύμβασης. Είναι ολόκληρο το ποσό εάν ο/η αναπληρωτής/τρια δεν έχει πάρει καμία ημέρα κανονικής άδειας.

(Χορήγηση: Διευθυντής/τρια - Προϊστάμενος/η σχολικής μονάδας)

 

 

ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ

 

Οι αναπληρωτ(ρι)ές εκπαιδευτικοί για όλο το χρονικό διάστημα της σύμβασής τους δικαιούνται δεκαπέντε (15) ημέρες αναρρωτική άδεια με αποδοχές, εφόσον έχουν συμπληρώσει δεκαήμερη παροχή εργασίας.

Για αναρρωτικές άδειες χρονικού διαστήματος μικρότερου των τριών (3) ημερών τη φορά, αρκεί η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από γιατρό συμβεβλημένο με το ΕΟΠΥΥ. Για κάθε άλλη περίπτωση οι αναπληρωτ(ρι)ές πρέπει να απευθύνονται στο ΙΚΑ. Για τις τρεις πρώτες μέρες της άδειας καταβάλλεται από το δημόσιο το μισό των αποδοχών που δικαιούται. Για το διάστημα από την 4η μέχρι την 15η ημέρα παίρνει αποδοχές 12 ημερών, αφαιρούμενης της επιδότησης του ΙΚΑ που αναλογεί στο διάστημα αυτό.

Για το διάστημα από την 16η μέρα και μετά μόνο την επιδότηση του ΙΚΑ, οι αποδοχές είναι στο μηδενικό από τον εργοδότη και το χρονικό διάστημα άνω των 15 ημερών δεν προσμετράται στην προϋπηρεσία τους.

(Χορήγηση: Διευθυντής/τρια - Προϊστάμενος/η σχολικής μονάδας – 4 ημέρες και πάνω: Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης )

 

 

ΑΔΕΙΑ ΓΑΜΟΥ / ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

 

Οι αναπληρωτ(ρι)ές εκπαιδευτικοί, έχουν δικαίωμα άδειας με αποδοχές πέντε (5) εργάσιμων ημερών σε περίπτωση γάμου (ή σύναψη συμφώνου συμβίωσης). Η άδεια αυτή χορηγείται αμέσως πριν ή αμέσως μετά την τέλεση του γάμου και όχι άλλη χρονική περίοδο.

(Χορήγηση: Διευθυντής/τρια - Προϊστάμενος/η σχολικής μονάδας)

 

 

ΑΔΕΙΑ ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΥΓΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

 

Οι αναπληρωτ(ρι)ές εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα απουσίας με αποδοχές δύο εργάσιμων (2) ημερών σε περίπτωση θανάτου συγγενών α΄ βαθμού. Η άδεια αυτή χορηγείται όχι μόνο στους εξ αίματος, αλλά και στους εξ αγχιστείας συγγενείς στην ίδια γραμμή και τον ίδιο βαθμό.

(Χορήγηση: Διευθυντής/τρια - Προϊστάμενος/η σχολικής μονάδας)

 

 

ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

 

Οι αναπληρωτ(ρι)ές που ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, καθώς και σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία δικαιούται ειδικής άδειας απουσίας, με πλήρεις αποδοχές, δύο (2) ημερών. Επιπλέον δικαιούνται μια επιπλέον μέρα μέρα ειδικής άδειας απουσίας την ημέρα της αιμοληψίας. Δεν υπάρχει περιορισμός στις αιμοληψίες που μπορεί να συμμετάσχει κανείς. Για κάθε αιμοληψία χορηγούνται οι 2 ημέρες ειδικής άδειας (και η ημέρα αιμοληψίας εφόσον είναι σε ωράριο και μέρα εργασίας). 

(Χορήγηση: Διευθυντής/τρια - Προϊστάμενος/η σχολικής μονάδας)

 

 

ΑΔΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

 

Η άδεια εξετάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 14 εργάσιμες ημέρες κάθε έτος και για κάθε ημέρα εξετάσεων χορηγείται άδεια έως 2 ημερών. Σημειώνεται ότι έτος νοείται το ημερολογιακό έτος και όχι το σχολικό/ακαδημαϊκό έτος.

Χορηγείται σε αναπληρωτ(ρι)ές που είναι μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί, με την υποχρέωση να προσκομίσουν βεβαίωση της Σχολής ότι έλαβαν μέρος σε εξετάσεις.

(Χορήγηση: Διευθυντής/τρια - Προϊστάμενος/η σχολικής μονάδας)

 

 

ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥΣ Ή ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

 

Είναι μικρής χρονικής διάρκειας και ισχύει για συμμετοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα στο εσωτερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουν για την υπηρεσία. Στο χρόνο αυτόν προστίθενται οι ημέρες που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση και τη επιστροφή του εκπαιδευτικού.

(Χορήγηση: Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης)

 

 

ΑΔΕΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΟΣ (ιδίου / συζύγου / τέκνου)

 

Χορηγούνται 22 εργάσιμες ημέρες ή 32 εργάσιμες ημέρες σε αναλογία με τη σύμβαση.

(Χορήγηση: Διευθυντής/τρια - Προϊστάμενος/η σχολικής μονάδας)

 

 

 

ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ (ιδίου / τέκνου)

 

Στους/στις αναπληρωτές/τριες χορηγούνται 6 εργάσιμες ημέρες ή 10 εργάσιμες ημέρες σε αναλογία με τη σύμβαση. Προϋπόθεση αναπηρία 50% και άνω.

(Χορήγηση: Διευθυντής/τρια - Προϊστάμενος/η σχολικής μονάδας)

 

 

ΑΔΕΙΑ ΑΝΥΠΑΙΤΕΙΟΥ ΚΩΛΥΜΑΤΟΣ (παράσταση σε δίκη ή αδυναμία προσέλευσης)

 

Οι αναπληρωτ(ρι)ές εκπαιδευτικοί δικαιούνται 15 εργάσιμες ημέρες. Χορηγούνται για αδυναμία προσέλευσης στην εργασία λόγω συμμετοχής σε δίκη, ασθένειας, στρατιωτικής μετεκπαίδευσης, ακραίων καιρικών συνθηκών και διακοπή συγκοινωνιών. Προσμετρώνται στις 15 ημέρες αναρρωτικής άδειας με αποδοχές. Είναι απαραίτητη η προσκόμιση ανάλογης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα.

(Χορήγηση: Διευθυντής/τρια - Προϊστάμενος/η σχολικής μονάδας)

 

 

ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

 

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δικαιούνται ειδική άδεια με αποδοχές μιας (1) έως τριών (3) ημερών, κατά περίπτωση, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, όπως κάθε φορά ορίζεται από το ΥΠ.ΕΣ. πριν από τη διενέργεια των εκλογών.

Για απόσταση 200 - 400 χλμ: 1 εργάσιμη ημέρα

Για απόσταση >401 χλμ οδικώς εξ ολοκλήρου: 2 εργάσιμες ημέρες

Για μετακίνηση σε/από νησιά: όχι πάνω από 3 εργάσιμες ημέρες.

(Χορήγηση: Διευθυντής/τρια - Προϊστάμενος/η σχολικής μονάδας)

 

 

ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΕ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

 

Για το θέμα χορηγούνται 7 εργάσιμες ημέρες. Απαιτείται βεβαίωση του θεράποντος ιατρού ή του διευθυντή μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.).

(Χορήγηση: Διευθυντής/τρια - Προϊστάμενος/η σχολικής μονάδας)

 

 

ΑΔΕΙΑ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

 

Για τη χορήγηση απαιτείται προηγούμενη ενημέρωση του/της διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας με κάθε πρόσφορο μέσο. Χορηγείται για να γίνουν εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, εφόσον αυτές οι εξετάσεις πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια του χρόνου εργασίας.

(Χορήγηση: Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης)

 

 

 

ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

 

     Η συνολική διάρκεια της άδειας μητρότητας είναι 119 ημερολογιακές ημέρες συνολικά, δηλαδή 8 εβδομάδες πριν από την πιθανή ημέρα τοκετού και 9 εβδομάδες μετά. Στις περιπτώσεις που ο τοκετός πραγματοποιείται πριν από την ημερομηνία που κανονικά είχε πιθανολογηθεί, οι ημέρες μεταφέρονται, ώστε ο συνολικός χρόνος για τη μητρότητα να μην υπολείπεται των 119 ημερών.

(Χορήγηση: Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης)

 

 

ΑΔΕΙΑ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑΣ

 

Στον αναπληρωτή πατέρα χορηγείται υποχρεωτικά άδεια 14 εργάσιμων ημερών, με αποδοχές, η οποία πρέπει να λαμβάνεται κατά τη γέννηση του τέκνου. Η άδεια αυτή δύναται να χορηγείται είτε:

α) 2ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, οπότε οι υπόλοιπες 12 χορηγούνται, συνολικά ή τμηματικά, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης.

 β) μετά την ημερομηνία γέννησης, συνολικά ή τμηματικά, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης.

(Χορήγηση: Διευθυντής/τρια - Προϊστάμενος/η σχολικής μονάδας)

 

 

ΤΡΙΜΗΝΗ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΤΕΚΝΟΥ

 

Η άδεια ανατροφής τέκνου είναι 3 μήνες και 15 ημέρες μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας. Η φυσική, θετή ή ανάδοχη μητέρα αναπληρώτρια εκπαιδευτικός ή μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού ή του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, εφόσον δεν κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου, δικαιούται, για την ανατροφή του τέκνου της, άδεια με αποδοχές, διάρκειας έως 3 μηνών και 15 ημερών, η οποία χορηγείται αποκλειστικά μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας. Ο χρόνος λήψης της εν λόγω άδειας ανατροφής τέκνου δεν μπορεί να μετατεθεί για οποιονδήποτε λόγο, η διάρκειά της δεν μπορεί να παραταθεί ή να διακοπεί, λήγει δε, σε κάθε περίπτωση με τη λήξη της εργασιακής σχέσης της εκπαιδευτικού.

Την άδεια ανατροφής δικαιούνται και η ανάδοχη και η θετή μητέρα αναπληρώτρια εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π. που υιοθετεί ή αναδέχεται τέκνο ηλικίας έως 6 ετών, αμέσως μετά την περαίωση της διαδικασίας της υιοθεσίας.

(Χορήγηση: Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης)

 

 

 

ΑΔΕΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΕΚΝΟΥ

 

     Χορηγείται εφόσον δεν έχει γίνει χρήση της τρίμηνης άδειας ανατροφής. Η μητέρα αναπληρώτρια εκπαιδευτικός (πλήρους και μειωμένου ωραρίου) που έχει παιδί ηλικίας έως 2 ετών έχει δικαίωμα χρήσης μειωμένου διδακτικού ωραρίου κατά 2 ώρες την εβδομάδα, από το διδακτικό ωράριο που αναφέρεται στη σύμβασή της, και απαλλαγή από τις πρόσθετες υπηρεσίες της παρ. 8, άρθρου 13, ν. 1566/1985.

     (Χορήγηση: Διευθυντής/τρια - Προϊστάμενος/η σχολικής μονάδας)

 

 

 

ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ

 

     Η γονική άδεια είναι σύνολο 4 μήνες (2 επιδοτούμενοι από ΟΑΕΔ και 2 χωρίς επιδότηση)  Χορηγείται μέχρι το παιδί να γίνει 8 ετών.

Ο εργαζόμενος γονέας πρέπει να έχει συμπληρώσει 1 έτος συνεχόμενης ή με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στον ίδιο εργοδότη, εκτός αν ορίζεται ευνοϊκότερα από ειδική διάταξη. Επίδομα γονικής άδειας ΟΑΕΔ για τους 2 πρώτους μήνες. Χορήγηση άδειας συνεχόμενα ή τμηματικά αλλά άπαξ εντός της σύμβασης.

Η υποβολή της αίτησης στον εργοδότη γίνεται τουλάχιστον 1 μήνα πριν την άδεια, εκτός αν συντρέχουν έκτακτοι λόγοι.

Ο χρόνος απουσίας των εργαζομένων από την εργασία τους λόγω γονικής άδειας, λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τον υπολογισμό των αποδοχών τους, τη χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας απουσίας και του επιδόματος αδείας, την επαγγελματική εξέλιξη, καθώς και για τον υπολογισμό της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσής τους (όχι για κατάταξη σε πίνακα αναπληρωτών).

Προτεραιότητα δίνεται σε αιτήσεις γονέων με αναπηρία, γονέων παιδιών με αναπηρία, με μακροχρόνια ή αιφνίδια ασθένεια, πολύτεκνων και μόνων γονέων λόγω θανάτου γονέα, ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης τέκνων, καθώς και γυναικών μετά την άδεια μητρότητας.

(Χορήγηση: Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης)

 

 

ΑΔΕΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΕΚΝΟΥ

 

Οι αναπληρωτ(ρι)ές εκπαιδευτικοί δικαιούνται 4 εργάσιμες ημέρες  /έτος

Τρίτεκνοι : 7 εργάσιμες ημέρες / έτος

Πολύτεκνοι: 10 εργάσιμες ημέρες / έτος

Μονογονείς: 8 εργάσιμες ημέρες / έτος

(Χορήγηση: Διευθυντής/τρια - Προϊστάμενος/η σχολικής μονάδας)

 

 

ΑΔΕΙΑ ΛΟΓΩ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ

 

Η άδεια είναι 30 εργάσιμες ημέρες/ έτος. Δίνεται ανεξαρτήτως ηλικίας παιδιού και αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα συναφή δικαιώματα εκτός της κανονικής άδειας.  

(Χορήγηση: Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης)

 

 

 

ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

 

Η άδεια είναι  6 εργάσιμες ημέρες ετησίως ή 8 εργάσιμες ημέρες ετησίως για >=3 παιδιά. Είναι επιπλέον της άδειας που δικαιούνται από άλλες διατάξεις.

(Χορήγηση: Διευθυντής/τρια - Προϊστάμενος/η σχολικής μονάδας)

 

 

ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ

 

Η άδεια αφορά ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα μέχρι τη συμπλήρωση 4 εργάσιμων ημερών/έτος σε αναλογία με τη σύμβαση

1 παιδί : έως 4 ημέρες/ έτος

2 παιδιά και άνω : έως 5 ημέρες/έτος

Σε περίπτωση που τα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα σε ιδρύματα διαφορετικής εκπαιδευτικής βαθμίδας, η δικαιούμενη άδεια αυξάνεται κατά 1 ημέρα.

(Χορήγηση: Διευθυντής/τρια - Προϊστάμενος/η σχολικής μονάδας)

 

 

ΑΔΕΙΑ ΑΙΡΕΤΩΝ ΟΤΑ Α΄ΒΑΘΜΟΥ

 

     Άδεια άνευ αποδοχών ή 2/30/60/90 ημέρες ή για όλο το διάστημα άσκησης καθηκόντων

(Χορήγηση: Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης)

 

 

ΑΔΕΙΑ ΑΙΡΕΤΩΝ ΟΤΑ Β΄ΒΑΘΜΟΥ

 

Άδεια άνευ αποδοχών ή 2/30/60 ημέρες ή για όλο το διάστημα άσκησης καθηκόντων

(Χορήγηση: Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης)

 

 

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ

 

Η συνδικαλιστική άδεια είναι 3ή5/9/15 εργάσιμες ημέρες τον μήνα ή για όλο το διάστημα θητείας.

(Χορήγηση: Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης ή Υπουργείο Παιδείας)

 

 

 

 

___________________________________________________________________

 

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟ-ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ (ΔΑΣΚΑΛΩΝ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ  ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ-ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ- ΑΔΕΙΩΝ) ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.