Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα;

Γιώργος Λιάμπας


Τα εξωσχολικά βιβλία δεν είναι και ό,τι πιο συνηθισμένο στα σπίτια των παιδιών του Σχολείου μου. Ούτε και όσα ξεκουράζονταν στις ραφιέρες των σχολικών αιθουσών θα τα έλεγα πολλά και σύγχρονα. Όταν λοιπόν προέκυψε η δυνατότητα να ενταχθούμε, ως Σχολείο, στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών του Υπουργείου Παιδείας και να δημιουργήσουμε με την προβλεπόμενη κρατική επιχορήγηση έναν χώρο σύγχρονο, λειτουργικό, εξοπλισμένο με ηλεκτρονικά και οπτικοακουστικά μέσα και, κυρίως, εφοδιασμένο με

μπόλικα βιβλία φρέσκα και κλασικά (όλα λαχταριστά), ανασκουμπωθήκαμε.

 Όλοι και όλες οι εκπαιδευτικοί για μήνες ξεσκαρτάριζαν, έψαχναν, διάλεγαν, δοκίμαζαν, πρότειναν και η Ρ. ακούραστη να καταρτίζει έναν παλίμψηστο βιβλιοκατάλογο. Και να οι προτάσεις για τα χρώματα στους τοίχους, το μέγεθος και το υλικό των επίπλων, οι προβληματισμοί για τη «γωνιά χαλάρωσης», οι ιδέες για να βρεθούν επιπλέον χρήματα ώστε να επενδυθεί το πάτωμα με ξύλο και να «ζεστάνει» πιο πολύ ο χώρος. Όλη η προετοιμασία στην εντέλεια! Έβαλα τις σφραγίδες, τις υπογραφές και όλη η απαιτούμενη χαρτούρα πήρε το δρόμο της.

Απρίλης του 2019 και στο ΦΕΚ 1097Β/03-04-2019 ανάμεσα στα 663 σχολεία που εντάσσονταν στο Δίκτυο, φιγουράριζε και το δικό μας! Αυτό ήταν, στόχος επετεύχθη!

Σεπτέμβρης του 2019 και τηλεφωνώ στη Σχολική Επιτροπή για την πορεία της επιχορήγησης από πλευράς Υπουργείου. «Ουδέν νεότερο», μου απαντούν. Η στιχομυθία θα επαναληφθεί επακριβώς αρκετές φορές στους επόμενους τρεις-τέσσερις μήνες μέχρι που με το δεξιό μου δείκτη σχηματίζω τον αριθμό της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Η ευγενέστατη ερώτησή μου για το «τι μέλλει γενέσθαι με το ζήτημα των σχολικών βιβλιοθηκών» λαμβάνει ως απάντηση, «το θέμα έχει παγώσει, κύριε». «Μα γιατί;», τολμώ να ψελλίσω αποσβολωμένος. «Απόφαση της Υπουργού», ακούω από την άλλη άκρη της γραμμής.

Και τώρα, τρία και κάτι «παγωμένα» χρόνια μετά, αναρωτιέμαι:

αφού στο δίλημμα των ημερών «με τη βιβλιοθήκη ή τη βαριοπούλα;» οι αρμόδιοι έχουν ήδη απαντήσει «καίγοντας» τη βιβλιοθήκη, οι πυρόπληκτοι δικαιούνται, ως απάντηση στον εμπαιγμό, να κατηφορίσουν στα «στέκια» των εμπρηστών κρατώντας στα χέρια ό,τι τους απέμεινε … τη βαριοπούλα;

Πηγή: https://www.e-lesxi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.