Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Σχετικά με τις συγχωνεύσεις τμημάτων στο Σύλλογο Μακρυγιάννη_Πάνω απ΄όλα τα δικαιώματα των μαθητών_τριών!

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

Συλλόγου «ο Μακρυγιάννης» - http://arpamakrygianni.blogspot.gr/

 

                                                                                      2024_08_01

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

 


 

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΜΑΣ!

 

Μέσα στο κατακαλόκαιρο γίνεται προσπάθεια να συγχωνευτούν τμήματα τάξεων στη λογική των περικοπών, στοιβάζοντας μαθητές/τριες σε πολυπληθή τμήματα με καταπάτηση των μορφωτικών τους δικαιωμάτων.

 

Με αυτό τον τρόπο ταυτόχρονα διαλύεται ο προγραμματισμός των σχολείων ενώ συνεπάγεται και μετακινήσεις εκπαιδευτικών που πιθανόν θα κριθούν υπεράριθμοι/ες και θα εξαναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο. Ο δε χρόνος που υλοποιείται αυτή η απόφαση αυξάνει τις δυσκολίες και για τα σχολεία και για τους/τις εκπαιδευτικούς ενώ μαρτυρά την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να αιφνιδιάσει εκπαιδευτικούς και γονείς ώστε να μην μπορέσουν να προβάλουν αντίσταση στους σχεδιασμούς της. Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ συνεπείς στην

αντιεκπαιδευτική τους πολιτική δεν σταματούν να μηχανεύονται τρόπους και μεθοδεύσεις για την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

 

   Οι συγχωνεύσεις αφορούν μέχρι στιγμής τα παρακάτω σχολεία του Συλλόγου μας: 91ο Δημ. Σχ. Αθήνας όπου τα 3 τμήματα της ΣΤ τάξης θέλουν να γίνουν 2, 89ο Δημ. Σχ. Αθήνας όπου τα 2 τμήματα της Δ΄ Τάξης θέλουν να γίνουν 1. Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση του ΔΣ του Συλλόγου από τον πρόεδρο η συγχώνευση στο 89 δε θα γίνει.

 

Είναι βέβαια απαράδεκτο το υπουργείο, η περιφέρεια και η Α Διεύθυνση να παίζουν καλοκαιριάτικα με το άγχος και την αγωνία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών! Οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν είναι αριθμοί σε υπολογιστικά φύλλα excel.  Καμία συγχώνευση τμήματος!

 

Επίσης με έγγραφο (Α.Π. 14322/22-07-2024)  του νέου Αναπληρωτή Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής ανακαλούνται όλες οι αποφάσεις κατανομής τμημάτων λόγω φοίτησης μαθητών/τριών με διαγνωσμένες αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες για το διδακτικό́ έτος 2024-2025, στην περιοχή́ ευθύνης της Α΄ Δ/νσης Π.Ε. Αθήνας. Ανάλογες αποφάσεις έχουν εκδοθεί για όλες τις Δ/νσεις Π.Ε. της Αττικής.

 

Η απόφαση στηρίζεται σε εγκύκλιο (Φ.7/80483/Δ1/15-7-2024) του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘΑ ο οποίος παρανόμως παρερμηνεύει τη σχετική νομοθεσία με έναν και μοναδικό στόχο, την μείωση των λειτουργούντων τμημάτων και τις περικοπές εκπαιδευτικού προσωπικού για τη νέα σχολική χρονιά. Συγκεκριμένα η εγκύκλιος του Γ. ανακαλύπτει ότι δεν πρέπει να γίνεται διχοτόμηση τμήματος σε περίπτωση 2 διαγνώσεων εκτός ειδικών εκπαιδευτικών δυσκολιών (όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία) σε τμήμα 25 μαθητών αν υπάρχει στο σχολείο Τμήμα Ένταξης. Μόνο που αυτό δεν υπάρχει σε κανένα νόμο! Παρά μόνο στην περίπτωση των 4 ειδικών μαθησιακών δυσκολιών.


   Τα μορφωτικά δικαιώματα και οι ανάγκες όλων των μαθητών/τριών μας είναι πάνω από την προκρούστεια λογική των περικοπών που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Η λογική αυτή βλέπουμε να εφαρμόζεται και στον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σήμερα με συμπτύξεις τμημάτων, ενώ αύριο στο στόχαστρο θα μπουν η Παράλληλη Στήριξη και τα Τμήματα Ένταξης.

 

 ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

 

·         Απαιτούμε να πάρει πίσω ο Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής την απόφασή του που ανακαλεί όλες τις αποφάσεις κατανομής τμημάτων λόγω φοίτησης μαθητών/τριών με διαγνωσμένες αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Καμία συγχώνευση τμήματος!

 

ΚΑΛΟΥΜΕ:

 

·         Το ΔΣ του Συλλόγου να βγάλει ανακοίνωση και να τοποθετηθεί για το θέμα.

 

·         Τη ΔΟΕ να κινητοποιηθεί άμεσα και να αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να μην περάσει η μεθόδευση του ΥΠΑΙΘΑ.

 

·         Όλους τους Συλλόγους της Αττικής σε συντονισμένη δράση.

 

·        Τις Ενώσεις,  Συλλόγους γονέων και την Ομοσπονδία Γονέων σε κοινό αγώνα υπεράσπισης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.