Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Διαδικτυακή ζωντανή εκδήλωση με τον Henry Giroux, Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, 8 μ.μ. – ΠΤΔΕ-ΑΠΘ

 

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης – Παιδαγωγική Σχολή 

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021. 8 μ.μ. – UCT +03 

Ομιλητής: Dr. HenryA. Giroux 

Προλογίζει ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Αναστάσιος Λιάμπας 

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω των συνδέσμων: 

https://www.facebook.com/Critical-Educator-111225374400446

https://www.facebook.com/events/861912164668987/?active_tab=discussion

Το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. βρίσκεται στην ιδιαίτερη ευχάριστη και τιμητική θέση να φιλοξενεί τον καθηγητή HenryA. Giroux, κάτοχο της έδρας

Υποτροφιών του Κέντρου για τη Δημόσια Έρευνα του Πανεπιστήμιου ΜακΜάστερ του Τορόντο και Εξέχοντα Ακαδημαϊκό του Ινστιτούτου Πάουλο Φρέιρε στην Κριτική Εκπαίδευσησε μία ζωντανή διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα τη νεοφιλελεύθερη και την ακροδεξιά ατζέντα στην εκπαίδευση καθώς και τη στάση των κριτικών δασκάλων στη σημερινή ιστορική περίοδο. Τα πρόσφατα βιβλία του αναφέρονται σε θέματα κριτικής παιδαγωγικής, ανάλυσης πολιτικών στον πολιτισμό και την εκπαίδευση, την νεοφιλελεύθερη κυριαρχία κατά την περίοδο της υγειονομικής αλλά και πολιτικής κρίσης, καθώς και την ενίσχυση εκείνων των επιλογών για μια δημοκρατική ριζοσπαστική ηγεμονική θεωρία και πράξη στο σχολείο και την κοινωνία: American Nightmare: Facing the Challenge of Fascism (CityLights, 2018), The Terror of the Unforeseen (LARB Books, 2019) Neoliberalism‘s War on Higher Education, 2nd edition (Haymarket Books, 2020) On Critical Pedagogy, 2nd edition, (Bloomsbury Academic, 2020), Race, Politics, and Pandemic Pedagogy: Education in a Time of Crisis, (Bloomsbury Academic, 2021) https://www.henryagiroux.com/ .  

Ο καθηγητής HenryA. Giroux, ένας από τους θεμελιωτές της κριτικής παιδαγωγικής και ριζοσπάστηςκοινωνικός επιστήμονας και αναλυτής, θα αναφερθεί στους άξονες του έργου-του των τελευταίων ετών, αλλά και στην εμπλοκή του νεοφιλελευθερισμού με την άνοδο της ακροδεξιάς και την προοπτική μίας εναλλακτικής στάσης με γνώμονα την ενδυνάμωση της δημοκρατίας. 

Προλογίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Αναστάσιος Λιάμπας, Τομέας Παιδαγωγικής & Κοινωνικού Αποκλεισμού, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης – Παιδαγωγική Σχολή, Α.Π.Θ. 

Συντονίζει την εκδήλωση, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ελένη Ντρενογιάννη. 

          Υπάρχει αναγκαιότητα οι νέοι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, οι εκπαιδευτικοί, οι καλλιτέχνες, οι πανεπιστημιακοί και φυσικά οι διανοούμενοι να γίνουν μέρος ενός ευρύτερου κοινωνικού κινήματος που θα στοχεύει στη διάλυση των κατασταλτικών θεσμών που οδηγούν τις ΗΠΑ στη νέα αυτή αυταρχική εποχή. Ενάντια στη βιαιότητα του νέου ολοκληρωτισμού υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός νέου λόγου, ενός λεξιλογίου αξιών, επιθυμιών και αίσθησης της πνευματικότητας, που θα φέρει τους ανθρώπους κατ’ αρχάς κοντά τον έναν με τον άλλον και στη συνέχεια συναγωνιστές υπέρ του δικαιώματος για κριτική, με πάθος για δικαιοσύνη, επιθυμία για νέους τρόπους συλλογικής αντίστασης και δράση. Μπορεί να βρισκόμαστε στην ομίχλη των σκοτεινών καιρών, αλλά το ελπιδοφόρο φως ποτέ δεν είναι μακριά και αν και δεν προσφέρει εγγυήσεις, θέτει, ωστόσο, τη δυνατότητα για ένα μέλλον που δεν θα μιμείται τις φρικαλεότητες του παρελθόντος και του παρόντος».Χένρυ Ζιρού, «Η πολιτική εξαπάτηση και το φάντασμα του ολοκληρωτισμού», μτφρ.- επιμ.: Νόρα Ράλλη, Εφ.Συν. 19/92015. 

«Τα απομονωμένα άτομα δεν φτιάχνουν μια υγιή δημοκρατική κοινωνία. Η απομόνωση, η ιδιώτευση και η ψυχρή λογική της εργαλειακής ορθολογικότητας έχουν δημιουργήσει ένα νέο είδος κοινωνικού σχηματισμού και κοινωνικής τάξης, στην οποία γίνεται δύσκολο να χτίσεις κοινοτικούς δεσμούς, βαθιές σχέσεις, μιαν αίσθηση οικειότητας και μακροχρόνιες δεσμεύσεις.Ο νεοφιλελευθερισμός έχει δημιουργήσει μια κοινωνία τεράτων, για τα οποία ο πόνος και τα βάσανα αντιμετωπίζονται πλέον σαν ψυχαγωγία, ο πόλεμος σαν μια διαρκής κατάσταση ύπαρξης και ο μιλιταρισμός σαν η πιο ισχυρή δύναμη διαμόρφωσης του ανδρισμού.Η πολιτική έχει πάρει διαζύγιο από την ηθική και έτσι το θέμα του κοινωνικού κόστους έχει διαχωριστεί από κάθε μορφή παρέμβασης στον κόσμο. Αυτή είναι η ποιητική των πολιτικών ζόμπι.Η λέξη-κλειδί εδώ είναι η εξατομίκευση και αυτό αποτελεί την κατάρα τόσο των νεοφιλελεύθερων κοινωνιών όσο και της ίδιας της δημοκρατίας». ΧένρυΖιρού, «Ο Τραμπ εξυπηρετεί τη λευκή εθνικιστική βάση των ψηφοφόρων του», συνέντευξη στον Τάσο Τσακίρογλου, Εφ.Συν., 19/8/2017. 

Πηγή: https://www.e-lesxi.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.