Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Σχετικά με τα μέτρα για τον κορονοϊό


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.
Συλλόγου «ο Μακρυγιάννης» - http://arpamakrygianni.blogspot.gr/
                                                                                                                                                                                                                                                 2020_03_09
Η Κυβέρνηση και οι δήμοι Αθηναίων και Δάφνης-Υμηττού να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του κορονοϊού
Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για όλους/όλες!
Άμεση κατάργηση των περιορισμών που μπαίνουν στο δικαίωμα της αναρρωτικής άδειας για τους αναπληρωτές/τριες συναδέλφους/ισσες

Με αφορμή την έξαρση τόσο της εποχικής γρίπης όσο και του κορονοϊού αποκαλύπτονται οι τεράστιες ελλείψεις σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος υγείας, αλλά και οι πολύ σοβαρές ελλείψεις στα σχολεία, τόσο στον εξοπλισμό (υλικά υγιεινής και καθαριότητας) όσο και στο απαραίτητο προσωπικό (καθαρίστριες, σχολίατροι κ.α.). Οι ευθύνες βαρύνουν διαχρονικά όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές και τις σημερινές.
Τα χρόνια προβλήματα αντικειμενικά επιδεινώνουν την κατάσταση και τροφοδοτούν την ανασφάλεια  και τον φόβο σε μαθητές και γονείς, αλλά και το έδαφος για να αναπτύσσεται η παραπληροφόρηση. Το
κλείσιμο των σχολείων, όπου κρίνεται απαραίτητο, μπορεί να είναι μία προσωρινή λύση, αλλά δεν μπορεί να κρύψει, κάτω από το χαλί, την πραγματική εικόνα. Την ώρα που η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας προσπαθούν να μας «καθησυχάσουν» προβάλλοντας μια εικόνα πολύ καλής οργάνωσης των νοσοκομείων, ενώ ταυτόχρονα μετακυλύουν την ευθύνη για τον περιορισμό της μετάδοσης μόνο στην ατομική ευθύνη των πολιτών, οι καταγγελίες των νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών έρχονται να τους διαψεύσουν και να αναδείξουν τις τεράστιες ευθύνες του κράτους.
Κάθε σοβαρό σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης της εμφάνισης επιδημίας πρέπει να περιλαμβάνει και το προσωπικό που μπορεί να το εφαρμόσει, τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας και τις κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές. Κάθε σοβαρό σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας κρίσης της δημόσιας υγείας περνάει μέσα από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημιουργίας υποδομών και εξοπλισμού του νοσοκομείου με τα απαραίτητα υλικά, αλλιώς είναι μόνο επικοινωνιακή πολιτική και εκμετάλλευση των εργαζομένων εις βάρος της υγείας του ασθενούς.
Σύμφωνα με την καταγγελία της ΟΕΝΓΕ, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές, με απλήρωτες εφημερίες και ώρες μηνών, με τμήματα επειγόντων περιστατικών τραγικά υποστελεχωμένα, με κλειστά τα πάνω από 100 από τα 700 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή οι 560 κλίνες ΜΕΘ, είναι ήδη σχεδόν όλες γεμάτες, λόγω της «συνήθους» νοσηρότητας και δεκάδες συνάνθρωποί μας βαρέως πάσχοντες ασθενείς νοσηλεύονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους με φορητούς αναπνευστήρες.
Ως εκπαιδευτικοί, χρόνια τώρα διεκδικούμε την πραγματική θωράκιση της σχολικής κοινότητας σε θέματα υγείας μέσω ουσιαστικών μέτρων, όμως υπουργείο και οι δήμοι δεν έχουν κάνει τίποτα. Μάλιστα ο Δήμος Αθηναίων από τη μια είχε αφήσει τα σχολεία χωρίς χρήματα και από την άλλη έστελνε οδηγίες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού!
Με αφορμή την εξάπλωση του κορονοϊού, και λαμβάνοντας υπόψη τις ανακοινώσεις των ιατρών των δημοσίων νοσοκομείων, απαιτούμε:
·                Άμεση οικονομική ενίσχυση των σχολείων, μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, για αγορά προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης, σαπούνια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας). Να σταματήσει η μετακύληση του κόστους στους Συλλόγους Γονέων ή ατομικά στους γονείς.

·                Έλεγχος του δικτύου ύδρευσης και των τουαλετών σε όλα τα σχολεία για να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας.

·                Μόνιμο, επαρκές και πλήρους ωραρίου προσωπικό καθαριότητας των σχολείων, ώστε να διατηρούνται καθαρά κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους.

·                Μόνιμο και επαρκές βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες κ.λπ.) με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Μόνιμους σχολικούς νοσηλευτές.

·                Άμεση κατάργηση των περιορισμών που μπαίνουν στο δικαίωμα της αναρρωτικής άδειας των συναδέλφων. Είναι απαράδεκτο το Υπουργείο να καλεί τους συναδέλφους να μην παρουσιάζονται στο σχολείο, όταν έχουν συμπτώματα, και, ταυτόχρονα, να διατηρεί το απαράδεκτο καθεστώς των 15 ημερών αναρρωτικής άδειας για τους αναπληρωτές, από την οποία για τις τρεις πρώτες μέρες χάνουν και το μισό μεροκάματο.

·                Να δοθούν προληπτικά άδειες σε συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

·                Ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες - μετανάστες και τις οικογένειές τους, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Αξιοπρεπείς, υγιεινοί, χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης.

·                Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στο πλαίσιο του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας όλων των μαθητών, την πρόληψη, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.

·                Πλήρης και δωρεάν εμβολιασμός και ιατρικός έλεγχος όλων των μαθητών, μέσω κρατικών δομών και κινητών μονάδων Υγείας, με ευθύνη των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ανεξάρτητα από τον φορέα Ασφάλισης του γονέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.