ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.
www.paremvasis.gr , paremvasisdoe@gmail.com
210 3242144 30 – 6– 2020
Δήλωση των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ – ΚΙΝΗΣΕΩΝ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ Π. Ε. στο
Δ.Σ. της ΔΟΕ Δημήτρη Πολυχρονιάδη (6974750410) και Χρήστο Παναγιώτου, αναπληρωτή εκπ/κού
(6975308409)
Για τη συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Σχολικών Υποδομών και Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Νέας Σμύρνης.
ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ – ΝΕΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ
Την Τρίτη 30/6/2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας μελών του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Σχολικών Υποδομών και Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Νέας Σμύρνης κο Π. Συρίγο. Κύριο θέμα της συνάντησης
αποτέλεσε η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στον Δήμο Νέας Σμύρνης το 2020 – 2021, ο σχεδιασμός του Δήμου Νέας Σμύρνης σχετικά με την αντιμετώπιση των κτηριακών προβλημάτων που δυσχεραίνουν την εφαρμογή της, καθώς και οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής Νέας Σμύρνης για την αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων αυτών με στόχο την ένταξη του Δήμου Νέας Σμύρνης άμεσα στην εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης με βάση το ν.4521/2018.Ακόμα και μετά το πέρας της λήξης των εγγραφών νηπίων και προνηπίων και λίγους μόλις μήνες πριν την έναρξη της επόμενης χρονιάς στην οποία η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή/εκπαίδευση θα έπρεπε να είναι προς εφαρμογή, η δημοτική αρχή της Νέας Σμύρνης εμφανίζεται εντελώς ανέτοιμη, χωρίς κανένα απολύτως σχεδιασμό, και χωρίς καμία δέσμευση για την ανεύρεση κτηριακών υποδομών και χώρων για τη στέγαση όλων των προνηπίων και νηπίων για την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2020 – 2021.
Σε πάνω από 400 υπολογίζονται τα προνήπια που θα πρέπει από το επόμενο σχολικό έτος να φοιτήσουν στα δημόσια νηπιαγωγεία του Δήμου Νέας Σμύρνης και γι’ αυτό χρειάζεται να εξασφαλιστούν οπωσδήποτε 16 νέες αίθουσες. Η δημοτική αρχή της Νέας Σμύρνης αντί να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξεύρεσης αιθουσών για τον σκοπό αυτό, θεωρεί ότι η ανέγερση νέων νηπιαγωγείων είναι ανέφικτη και αμφισβητεί την ύπαρξη διαθέσιμων χώρων του Δήμου. Ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορούν να βρουν χώρους για ενοικίαση και παρουσίασαν ως μοναδική λύση την εγκατάσταση 9 προκατασκευασμένων αιθουσών (για τις οποίες ο Δήμος Νέας Σμύρνης έχει ήδη εισπράξει 770.000 ευρώ από το Π.Δ.Ε.) σε τρία μικρά οικόπεδα, που έτσι κι αλλιώς δεν επαρκούν, ενώ δεν έχουν ουσιαστικά κάνει απολύτως τίποτα ακόμα και για την παραλαβή και εγκατάσταση των αιθουσών αυτών. Για μια σειρά από λύσεις που τους προτάθηκαν, με βάση και τις έγγραφες αναφορές και προτάσεις του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Νέας Σμύρνης στάθηκαν παντελώς αρνητικοί προβάλλοντας δικαιολογίες ότι έχουν δήθεν ψάξει και κάνει ό, τι ήταν εφικτό χωρίς αποτέλεσμα. Μάλιστα έφτασαν στο εξωφρενικό σημείο να προτείνουν από την πλευρά του Δήμου Νέας Σμύρνης τη μεταφορά (μετεγγραφή) ολόκληρων τάξεων παιδιών της Α΄ Δημοτικού σε όμορα Δημοτικά Σχολεία, υπερασπιζόμενοι το τερατούργημα του νόμου 4692/2020 – νόμος Κεραμέως περί αύξησης των παιδιών ανά τμήμα στα 25 προκειμένου να ελευθερωθούν αίθουσες στα Δημοτικά Σχολεία της Νέας Σμύρνης για να χρησιμοποιηθούν ως αίθουσες νηπιαγωγείων. Επιπλέον, προτείνουν να κλείσει το ένα ΕΠΑΛ της Νέας Σμύρνης (που όπως ισχυρίστηκαν έχει λίγους μαθητές) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι αίθουσές του για αίθουσες νηπιαγωγείων. Και άλλα απαράδεκτα και εξωφρενικά…
Αντιμέτωποι με τις επίμονες ερωτήσεις μας, αποκάλυψαν ότι δε συμφωνούν με την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης από τα Δημόσια Νηπιαγωγεία υπεραμυνόμενοι των προτάσεων της Κ.Ε.Δ.Ε. για εκχώρηση της προσχολικής αγωγής & εκπαίδευσης στους Δήμους. Στην ουσία παραδέχτηκαν ξεκάθαρα ότι ζητούν την αναστολή της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής /εκπαίδευσης στο Δήμο Νέας Σμύρνης, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την απόφασή τους αυτή επικαλούμενοι ελλείψεις σε πόρους και υποδομές. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για έναν από τους πιο «πλούσιους» Δήμους της Αττικής.
Η πραγματικότητα όμως είναι ζοφερή και αδυσώπητη και τα ψέματα της Δημοτικής Αρχής Νέας Σμύρνης έχουν «κοντά ποδάρια» αφού: κατά δική τους ομολογία (ΔΕΠ 22/6/2020), στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Νέας Σμύρνης «χωράνε», έτσι κι αλλιώς μόνο 230 προνήπια. Φέτος γράφτηκαν στα νηπιαγωγεία του Δήμου Νέας Σμύρνης 411 προνήπια, αλλά πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι στην πραγματικότητα είναι περισσότερα, αφού τα νήπια είναι 504. Αν δεν εφαρμοστεί η υποχρεωτική δίχρονη, αφού δεν υπάρχουν αίθουσες, ένας αριθμός προνηπίων θα παραμείνει στους παιδικούς στερούμενος τη φοίτηση στο Νηπιαγωγείο, με voucher ή χωρίς αυτό, με την καταβολή τροφείων. Τα δε τα προνήπια που θα «περισσεύουν» και από τους παιδικούς, θα κατευθυνθούν ως συνήθως προς τους ιδιώτες. Και είναι οι ιδιώτες που έχουν ιδιαίτερο συμφέρον να μην εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή & εκπαίδευση. Ενώ οι παιδικοί σταθμοί, δεν χάνουν το δυναμικό τους, απλά θα δουλέψουν με τα μικρότερα παιδιά, τα οποία σήμερα δεν «χωράνε».
Στο δημόσιο σχολείο, με την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής & εκπ/σης, «χωράνε» όλα τα παιδιά και δεν αποκλείεται κανένα ενώ παράλληλα επωφελούνται του εκπαιδευτικού προγράμματος του Νηπιαγωγείου. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Ότι δηλαδή, η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή & εκπαίδευση, σημαίνει επέκταση της δημόσιας δωρεάν παιδείας για όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος για όλη την κοινωνία.
Η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής και εκπαίδευσης, έγινε με το άρθρο 33 του Ν. 4521/2018 όπου ορίζεται ότι η φοίτηση των νηπίων 4 ετών γίνεται σταδιακά υποχρεωτική από το σχολικό έτος 2018 – 2019. Στο συγκεκριμένο νόμο αναφέρεται επίσης ότι η φοίτηση των νηπίων 4 ετών στα νηπιαγωγεία θα γίνει υποχρεωτική σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας. Δηλαδή, ήταν γνωστό ότι το σχολικό έτος 2020 – 2021, η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο θα είναι υποχρεωτική σε όλη την επικράτεια. Την πρώτη σχολική χρονιά εφαρμογής της δίχρονης, εντάχθηκαν 183 Δήμοι τη δεύτερη εντάχθηκαν 100 ακόμη Δήμοι. Επομένως απομένουν εκτός εφαρμογής της 2χρονηςπροσχολικής Αγωγής ακόμη 40 Δήμοι, ανάμεσα στους οποίους και ο Δήμος Νέας Σμύρνης, οι οποίοι δήμοι γνώριζαν ότι ο θα ισχύσει ο νόμος για το σχολικό έτος 2020 – 2021.
Όφειλε λοιπόν να το γνωρίζει αυτό η Δημοτική Αρχή και ο Ενεταλμένος Παιδείας του Δήμου Νέας Σμύρνης ιδιαίτερα από τη στιγμή που εκλέγονται αδιάλειπτα στο Δήμο Νέας Σμύρνης τα τελευταία χρόνια και να έχουν προετοιμαστεί για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης.
Τονίσαμε στον Εντεταλμένο Παιδείας του Δήμου Νέας Σμύρνης ότι παλεύουμε για μόνιμες και αξιοπρεπείς υποδομές. Η κατασκευή των 9 αιθουσών ελαφράς προκατασκευής αποτελεί προσωρινή λύση για να εφαρμοστεί άμεσα η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, με την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν και οι υπόλοιπες 6 – 7 αίθουσες που απαιτούνται και θα λειτουργήσει επιτροπή για να βρεθούν οι μόνιμες λύσεις. Όμως, από το 2018 μέχρι σήμερα, ο Δήμος Νέας Σμύρνης ενώ γνώριζε το νόμο και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του δεν έκανε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.
Σχετικά με τις «προτάσεις» που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης από τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Σχολικών Υποδομών και Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Νέας Σμύρνης καταθέσαμε τα εξής (με βάση την ενημέρωση που είχαμε από τον Σύλλογο Εκπ/κών Π. Ε. Ν. Σμύρνης):
1. Για το οικόπεδο στην οδό Αιγαίου 47.
(Σύμφωνα με έγγραφο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Νέας Σμύρνης)
Σαν πρόταση έχει «χρονίσει». Έχει κατατεθεί από το Σύλλογο Εκπ/κών Π. Ε. Ν. Σμύρνης, εδώ και τρία χρόνια. Μέχρι στιγμής, έχουν δοθεί πολλές και διαφορετικές απαντήσεις από το Δήμο Νέας Σμύρνης, γιατί δε γίνεται να προχωρήσει. Επιτέλους είδαμε γραπτά, ότι το πρόβλημα ήταν οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών! Δεν ήταν γνωστό, ότι υπάρχει αίτημα του πλούσιου Δήμου Νέας Σμύρνης προς την κεντρική διοίκηση για να χρηματοδοτήσει την αγορά για νηπιαγωγείο. Μας μοιάζει προσχηματικό αίτημα, για να μην προχωρήσει καμιά διαδικασία.
2. Σχετικά με το 12ο Νηπιαγωγείο Νέας Σμύρνης.
(Σύμφωνα με έγγραφο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Νέας Σμύνης)
Το 12ο Νηπιαγωγείο, θα λειτουργούσε «στις πρώην εγκαταστάσεις του ΙΕΚ Νέας Σμύρνης, στο ισόγειο επί της οδού Μηδείας& Κύπρου, στο κτήμα Παπαστράτου, με είσοδο από την οδό Μηδείας, δεδομένης της μεταφοράς του ΙΕΚ σε άλλο χώρο» (απόσπασμα από την πράξη ίδρυσης – απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 19/01/2015).
Μετά από διαδοχικές υποσχέσεις ότι είναι σχεδόν έτοιμο για να λειτουργήσει, τα τελευταία νέα που είχαμε γι’ αυτό (πριν από ένα χρόνο περίπου) ήταν ότι υπάρχει πρόβλημα με την πυρασφάλεια και έχει κολλήσει η προοπτική της λειτουργίας του. Δεν είχαμε υπόψη μας ότι υπάρχει αίτημα του (πλούσιου) Δήμου Νέας Σμύρνης προς το Υπουργείο Παιδείας να χρηματοδοτήσει τη μελέτη και τη διαμόρφωσή του.
Αλλά δημιουργούνται πολλά ερωτήματα, αφού: Με αφορμή την εισήγηση του Δημάρχου Ν. Σμύρνης προς το Δημοτικό Συμβούλιο για συγχωνεύσεις/καταργήσεις σχολείων της δευτεροβάθμιας, της 15/11/2019 με ΑΠ 28172, (η οποία εισήγηση αποσύρθηκε μετά από μεγάλη κινητοποίηση μαθητών), μάθαμε ότι υπήρχε πρόθεση να μην υλοποιηθεί η λειτουργία Νηπιαγωγείου στο συγκεκριμένο χώρο, αφού στην εισήγηση καταγράφεται ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί το ΙΕΚ του Δήμου. Άλλος χώρος όμως, δεν προτείνεται. Υπάρχει άραγε ή δεν υπάρχει το 12ο νηπιαγωγείο;
· Επιπλέον, εάν πράγματι υπήρχε πρόβλημα χρηματοδότησης, τότε γιατί στην εισήγηση του Δημάρχου Νέας Σμύρνης προς το Δημοτικό Συμβούλιο της 7/9/2018, Α.Π.20076, με θέμα «Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος 2019» υπάρχει κονδύλι 74.390 ευρώ (εβδομήντα τεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων ενενήντα ευρώ) για ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΩΡΩΝ 12ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ; Τι απέγιναν αλήθεια αυτά τα χρήματα;
Τονίσαμε ότι το αίτημα μας φαίνεται προσχηματικό, για να μην προχωρήσει καμιά διαδικασία.
3. Το έργο των 2 αιθουσών διδασκαλίας και μιας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων για το οποίο αναφέρεται ότι έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση από την ΚΤΥΠ:
(Σύμφωνα με έγγραφο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Νέας Σμύρνης)
Πρόκειται για τις 2 αίθουσες διδασκαλίας και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που, το 2015, ο Δήμος επιχείρησε να επιβάλλει στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης. Αφορμή ήταν η έλλειψη αιθουσών στα Δημοτικά σχολεία της Νέας Σμύρνης αλλά και το γεγονός ότι το 6ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης δεν είχε αίθουσα εκδηλώσεων. Υπήρξε έντονη αντιπαράθεση για το θέμα αυτό, αφού, ο Δήμος Νέας Σμύρνης είχε ήδη στήσει 3 ΠΡΟΚΑΤ στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης (που λειτουργούν πλήρως από το Σεπτέμβρη του 2014) ενώ δεν είχε καταθέσει κανένα σχεδιασμό για τη συνολική λύση του κτιριακού πέρα από την καταπάτηση των προαυλίων των Δημοτικών Σχολείων.
Αυτό το έργο βρήκε έντονη αντίθεση από το Σύλλογο Γονέων και το Σύλλογο Διδασκόντων του 6ου Δημοτικού Σχολείου, που (ενώ ήταν πλήρως αρνητικοί για τις 2 επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας) αντιπρότειναν να φτιαχτεί μια υπερυψωμένη αίθουσα εκδηλώσεων για να μην χαθεί χώρος από την αυλή του σχολείου. Η πρόταση αυτή δεν συζητήθηκε καν από το Δήμο. Είχαν εκδοθεί τότε ανακοινώσεις από το Σύλλογο Εκπ/κών Π. Ε. Νέας Σμύρνης το 2015 και το 2016, με τις οποίες στηρίχθηκε η αντίθεση γονέων και εκπαιδευτικών του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης σε μια παράλογη απόφαση που θα δέσμευε το 1/3 της αυλής του σχολείου τους. Η απόφαση αυτή, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, κάτω από τη γενική κατακραυγή της εκπαιδευτικής κοινότητας. Επρόκειτο για μια άστοχη απόφαση, να στερήσει από το συγκεκριμένο δημοτικό σχολείο το 1/3 της αυλής του!
4. (Σύμφωνα με έγγραφο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ) Πρόσφατα ενημερώθηκε ο Σύλλογος Εκπ/κών Π. Ε. Ν. Σμύρνης ότι στο υπ.αρ. πρωτ. 29908/15/12/19 έγγραφο του Δήμου Νέας Σμύρνης προς το ΥΠΑΙΘ, ζητείται χρηματοδότηση για αγορά ή μίσθωση έτοιμης εκπαιδευτικής μονάδας για την εξυπηρέτηση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πρόκειται για την αγορά ή την ενοικίαση του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου «Παλλάδιο» (το οποίο είχε κλείσει). Η τελευταία ενημέρωση που είχε ο Σύλλογος Εκπ/κών Π. Ε. Νέας Σμύρνης για το θέμα αυτό, ήταν ότι το διεκδίκησε κάποιος ιδιώτης και δεν προέκυψε τελικά συμφωνία με το Δήμο Σμύρνης. Ρωτήσαμε τον κο Εντεταλμένο Παιδείας και Πρόεδρο της ΔΕΠ Νέας Σμύρνης γιατί ο (πλούσιος) Δήμος Νέας Σμύρνης δεν θέλει να διαθέσει χρήματα για την αγορά ή την ενοικίαση ενός σχολείου που θα βοηθούσε να λυθεί συνολικά το κτιριακό πρόβλημα και τα ζητούσε (και ζητά) από το Υπουργείο Παιδείας;
5. Τονίσαμε ότι θεωρούμε απαράδεκτο να ζητά ο Δήμος Νέας Σμύρνης «Επικαιροποίηση των αναγκών σε αίθουσες γυμνασίων Λυκείων και Δημοτικών», την ώρα που η ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση – δέσμευση της ΔΕΠ Νέας Σμύρνης για την εφαρμογή της δίχρονης είναι ότι : «Οι προσωρινές και οι μόνιμες και σταθερές σχολικές δομές δεν θα αναζητηθούν σε χώρους των Δημοτικών Σχολείων της Ν.Σμύρνης που χρησιμοποιούνται για άλλες χρήσεις». Επιπλέον, τονίσαμε ότι: Η Νέα Σμύρνη έχει χρόνιο κτιριακό πρόβλημα. Όλα τα Δημοτικά Σχολεία της είναι υπερμεγέθη. Το σχολικό έτος 2019 – 2020, τα 10 δημοτικά σχολεία είχαν 2.993 μαθητές/-τριες. Στα ανεπαρκή προαύλιά τους συνωστίζεται μεγάλος αριθμός παιδιών. Ο Μ.Ο. μαθητών ανά τμήμα εξακολουθεί να είναι από τους μεγαλύτερους στο Λεκανοπέδιο. Τα σχολεία έχουν χρησιμοποιήσει όλες τις διαθέσιμες αίθουσές τους.
6. Τέλος, καταθέσαμε ότι μας δημιουργεί απορία η «έκκληση» του Δήμου Νέας Σμύρνης προς την Πολιτεία, να αφήσει το Δήμο Νέας Σμύρνης να διαχειριστεί κατά το δοκούν τις 770.000 ευρώ που έχει εισπράξει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αφορούν αποκλειστικά τις 9 αίθουσες νηπιαγωγείου, τον εξοπλισμό τους και τη διαμόρφωση του χώρου τους. Επίσης μας κάνει εντύπωση η έλλειψη συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος σχετικά με την παράδοση των 9 αιθουσών διδασκαλίας σε χρήση, κρίνοντας ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συνέπεια λόγων και έργων από τους υπεύθυνους.
Ο Δήμος Νέας Σμύρνης αντί να κωλυσιεργεί για τις αίθουσες της δίχρονης, έπρεπε να έχει ένα εκτεταμένο σχέδιο σχολικής στέγης που να περιλαμβάνει τη δίχρονη, τις μετεγκαταστάσεις νηπιαγωγείων που στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους και Δημοτικών! Αντ’ αυτού, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη δίχρονη σε αναστολή!
Με βάση τα παραπάνω είναι φανερό ότι είναι ορατός ο κίνδυνος στον Δήμο Νέας Σμύρνης χιλιάδες προνήπια να εξαιρεθούν από το δικαίωμά τους στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες λαϊκές οικογένειες να υποχρεώνονται να αναζητούν θέση επί πληρωμή είτε στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς είτε στους παιδικούς σταθμούς του δήμου και να στερούνται μια θέση στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας ενώ εκατοντάδες προσφυγόπουλα δεν μπορούν να βρουν δωρεάν θέση πουθενά.
Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ νομοθέτησε την σταδιακή εφαρμογή της υποχρεωτικής 2χρονης προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης, εμπλέκοντας τους Δήμους στην εφαρμογή της και μη δίνοντας τα απαραίτητα κονδύλια για την ανέγερση των αντίστοιχων κτηριακών υποδομών, άφησε ανοιχτό τον δρόμο για την ουσιαστική υπονόμευση της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ που καλείται να την εφαρμόσει στους εναπομείναντες δήμους καθώς και οι αντίστοιχες δημοτικές αρχές υπονόμευσαν και υπονομεύουν ακόμα χειρότερα την εφαρμογή της. Γι’ αυτό δεν διέθεσαν ούτε τα αναγκαία κονδύλια για το κτιριακό, την ίδρυση νέων τμημάτων, τους αναγκαίους μόνιμους διορισμούς ούτε είχαν το στοιχειώδες σχέδιο, με αποτέλεσμα ενώ διανύουμε τον τρίτο και τελευταίο χρόνο για την καθολικότητα του μέτρου, τίθεται σε αμφισβήτηση η εφαρμογή του.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για τη δίχρονη προσχολική αγωγή/εκπαίδευση αν υπολογίσουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μόλις πριν λίγους μήνες (Αύγουστος 2019) εξαίρεσε 13 δήμους που είχαν ήδη ενταχθεί, η φοίτηση των προνήπιων στους παιδικούς σταθμούς αποδίδει περισσότερα vouchers και τροφεία στους δήμους και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις του χώρου, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση άνοιξε τον επικίνδυνο δρόμο της εμπλοκής των δήμων στα ζητήματα της εκπαίδευσης δίνοντάς τους αποφασιστικό ρόλο, για να περάσουμε ευκολότερα και υπό την επίνευση των πολιτικών της κυβέρνησης της Ν.Δ. στην αποκέντρωση και τη νεοφιλελεύθερη αυτονομία της σχολικής μονάδας.
Όπως δηλώσαμε και στον Εντεταλμένο Παιδείας του Δήμου Νέας Σμύρνης η μαχόμενη εκπαίδευση και το εκπαιδευτικό κίνημα θα αγωνιστεί με όλα τα μέσα ώστε το έτος 2020 – 2021 να υπάρξει καθολική εφαρμογή της 2χρονης προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης ώστε όλα τα προνήπια της χώρας να έχουν θέση στο δημόσιο και δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης. Θα αγωνιστούμε ώστε να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές με σύγχρονους και υψηλού επιπέδου όρους και δεν θα επιτρέψουμε καμία υποβάθμιση των μορφωτικών συνθηκών των παιδιών. Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τον Δήμο Νέας Σμύρνης να διαθέσουν όλα τα απαιτούμενα κονδύλια για την ανέγερση νηπιαγωγείων και δηλώνουμε ότι δε θα ανεχτούμε αύξηση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα, μετακινήσεις, συμπτύξεις και συγχωνεύσεις ούτε εφαρμογή διπλού δικτύου.
Τονίζουμε από την πλευρά μας την αταλάντευτη και ανυποχώρητη απόφασή μας να υπερασπιστούμε το Δημόσιο και Δωρεάν Νηπιαγωγείο διεκδικώντας την άμεση και καθολική εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπ/σης από το σχολικό έτος 2020 – 2021 για όλα τα νήπια και προνήπια (ηλικίας 4 – 6 ετών) ξεκαθαρίζοντας ότι οποιαδήποτε ενέργεια από την πλευρά του ΥΠΑΙΘ για αναστολή – κατάργηση της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής &Εκπ/σης, εμπλοκής των Δήμων στις διαδικασίες της Δημόσιας Εκπαίδευσης και θεσμοθέτησης της χορήγησης κουπονιών (vouchers) στη λογική της «αυτονομίας» - «αποκέντρωσης» της εκπαίδευσης αποτελεί αιτία πολέμου για τους εκπαιδευτικούς με το ΥΠΑΙΘ και την πολιτική της κυβέρνησης. Έναν πόλεμο που το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση σίγουρα θα χάσουν, όπως τον έχασαν και όσοι προηγούμενοι (Υπουργοί Παιδείας και κυβερνήσεις) προσπάθησαν στο παρελθόν να εδραιώσουν ανάλογες πολιτικές.
Αγωνιζόμαστε για: Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4-6 ετών αποκλειστικά στο δημόσιο Νηπιαγωγείο στα πλαίσια του 14χρονου εκπαιδευτικού σχεδιασμού, για το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ – ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ/ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΑΙΘ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ & ΕΚΠ/ΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4 – 6 ΕΤΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.