Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ - Ούτε βήμα πίσω!

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

Συλλόγου «ο Μακρυγιάννης» - http://arpamakrygianni.blogspot.gr/

2021_05_27

 

Θέατρο EΜΠΡΟΣ: Ούτε βήμα πίσω!


Το θέατρο ΕΜΠΡΟΣ είναι ένας αυτοδιαχειριζόμενος πολιτιστικός χώρος ανοιχτός σε εκδηλώσεις καλλιτεχνικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1930, το ιστορικό (κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο από το 1989) κτίριο του Εμπρός λειτούργησε αρχικά ως τυπογραφείο.

Εγκαταλελειμμένο και κλειστό επί πέντε σχεδόν χρόνια, επανενεργοποιήθηκε τον Νοέμβρη του 2011 με πρωτοβουλία της ομάδας καλλιτεχνών ”Κίνηση Μαβίλη” και με τη συμμετοχή και στήριξη της Κίνησης Κατοίκων Ψυρρή καθώς και άλλων καλλιτεχνών και

θεωρητικών από τον χώρο των παραστατικών τεχνών, της μουσικής και των εικαστικών.

Το υποτιθέμενο ενδιαφέρον του ΤΑΙΠΕΔ για την ανάδειξη της ιστορικής αξίας του κτιρίου – μέσω του ξεπουλήματος και της ιδιωτικοποίησής του -έμεινε στα χαρτιά και το θέατρο ΕΜΠΡΟΣ από το 2011, καθιερώθηκε με τη συμμετοχή της «Κίνηση Μαβίλη» και με την Κίνηση Κατοίκων Ψυρρή κ.ά. ως αυτοδιαχειριζόμενος χώρος με δράσεις, που προωθούν την καλλιτεχνική δημιουργία και τον πειραματισμό, παράλληλα με την κοινωνικοπολιτική παρέμβαση στο πλαίσιο μιας δομής αντιιεραρχικής και αντιεμπορευματικής.

Προσπαθεί να ενώσει τη θεωρία με την πράξη, το καλλιτεχνικό με το κοινωνικό και το πολιτικό, σε θέματα που αφορούν όλους, και να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της τέχνης, σήμερα, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Κατά τη δεκάχρονη παρουσία του στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας το θέατρο ΕΜΠΡΟΣ και οι άνθρωποί του έχουν υποστεί την απόπειρες της Αστυνομίας να σφραγίσει και να κλείσει το Θέατρο.

Η τελευταία απόπειρα, πριν από λίγες μέρες, φανερώνει πέρα από κάθε αμφισβήτηση, πως η κυβέρνηση αδυνατεί να δεχτεί καθετί εναλλακτικό, προοδευτικό, αντιεμπορευματικό και στον πολιτισμό.

Η ετοιμότητα και η αντίδραση των συλλογικοτήτων που στηρίζουν το πρωτοποριακό εγχείρημα του ΕΜΠΡΟΣ ανέτρεψε και αυτήν την φορά το σφράγισμά του.

Υποστηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις τις δράσεις του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ και των ανθρώπων του, γιατί ο πολιτισμός πρέπει να πηγάζει από τον λαό για το λαό. 

Ο πολιτισμός και η ζωή θα νικήσουν.  Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει.

     Το ΕΜΠΡΟΣ δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.