Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ_Ανακοίνωση για Γενική Συνέλευση και Εκλογές_Δεκέμβρης 2021


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

Συλλόγου «ο Μακρυγιάννης» - http://arpamakrygianni.blogspot.gr/

                                                                                                                         Δεκέμβρης 2021

Γενική Συνέλευση: Τρίτη 14/12, 17.30

Εκλογές: Τετάρτη 15/12 12.00 – 18.00


Αμφιθέατρο σχολικού συγκροτήματος:

Γράμμου 1 & Μπουμπουλίνας, Δάφνη                                                                                                                                                                                                                      

«Δεν αποδέχομαι πια τα πράγματα που νομίζω ότι δεν μπορώ να αλλάξω.

Αλλάζω τα πράγματα που δεν μπορώ να αποδεχτώ»

Angela Davis

 

Τα σωματεία δε θα μπουν στο γύψο!

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

 

Η τακτική Γενική Συνέλευση και οι εκλογές για το νέο ΔΣ του Συλλόγου μας διεξάγονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες.

Απέναντί μας έχουμε την πιο αντιδραστική και αντιλαϊκή κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, που επιδιώκει να σαρώσει δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Στο στόχαστρο του ακροδεξιού οδοστρωτήρα έχουν μπει, μεταξύ άλλων, το δημόσιο σχολείο αλλά και η ίδια η ύπαρξη των σωματείων. Θέλουν να ισοπεδώσουν κάθε συλλογικότητα, να μεταλλαχθούν τα σωματεία σε εξωραϊστικούς - πολιτιστικούς

συλλόγους, να καταργήσουν το δικαίωμα στην απεργία και τη διαδήλωση. 

 

Πίσω από την κυβέρνηση, πανίσχυρα συμφέρονται κινούνται στο παρασκήνιο, επιζητώντας την πλήρη ανατροπή δικαιωμάτων και αναγκών: διεθνείς οργανισμοί (ΟΟΣΑ, ΕΕ), επιχειρηματικοί όμιλοι, μεγαλοεπιχειρηματίες γνωστοί για τις μαφιόζικες δραστηριότητές τους, σχολάρχες ιδιωτικών σχολικών συγκροτημάτων, αργυρώνητα ΜΜΕ, κρατικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί. 

 


Το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα, που έδωσε με αποφασιστικότητα τη μάχη για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και την αποτροπή της αξιολόγησης, μπήκε στο στόχαστρο της κυβερνητικής επίθεσης.

·        Γι’ αυτό η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, μέσα σε δέκα ημέρες, αφιέρωσε δύο φορές το κεντρικό της θέμα στον αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας, συκοφαντώντας το εκπαιδευτικό κίνημα.

·        Γι΄ αυτό  η κυβέρνηση έσυρε τρεις φορές στα δικαστήρια τα συνδικάτα για να βγάλει παράνομη την απεργία-αποχή.

·        Γι’ αυτό η Διεύθυνση Π.Ε. Α΄ Αθήνας, κατόπιν εντολών του ΥΠΑΙΘ, δεν έδωσε τη νόμιμη άδεια στους Συλλόγους για να πραγματοποιήσουν τις τακτικές ΓΣ και τις εκλογές για ΔΣ.

 

Θέλουν να διαλύσουν κάθε συλλογικότητα, να ακυρώσουν στην πράξη κάθε μορφή αντίστασης στην αξιολόγηση και συνολικά στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική τους. Δεν θα το επιτρέψουμε!

 

Η αξιολόγηση δεν θα περάσει!

 

Για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να πω ότι περνάω και πολύ ωραία αυτόν τον καιρό. Οι μισοί συνάδελφοί μου είτε παίρνουν νωρίς σύνταξη είτε πηγαίνουν δύο φορές την εβδομάδα σε ειδικούς για το στρες. Εκεί που σκοτωνόμαστε να εφαρμόσουμε μια νέα σειρά οδηγιών, η κυβέρνηση μας πετάει κάτι διαφορετικό.

Αφιερώνουμε τόσο χρόνο στο να προετοιμαζόμαστε για επιθεωρητές, να γράφουμε εκθέσεις ο ένας για τον άλλον, να καταρτίζουμε προϋπολογισμούς και να κλείνουμε λογιστικά βιβλία που έχω σχεδόν ξεχάσει γιατί ήθελα να διδάξω στην αρχή.

 

Τζόναθαν Κόου, Το σπίτι του ύπνου

 

Στο θέμα της αξιολόγησης δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Ήδη, η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των σχολείων του Συλλόγου μας αποφάσισε να συνταχθεί με το ενιαίο κείμενο της ΔΟΕ. Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά. Ταυτόχρονα διεκδικούμε από τη ΔΟΕ να επαναπροκηρύξει την ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ.

 


Δεν ξεχνάμε ότι η αξιολόγηση είναι εργαλείο πειθάρχησης των εκπαιδευτικών στο σχολείο των ταξικών φραγμών, των δεξιοτήτων, των κατακερματισμένων πληροφοριών. Το φθηνό σχολείο των περικοπών, όπου σχεδιάζονται συγχωνεύσεις ακόμα και μέσα στη σχολική χρονιά, το σχολείο όπου πέφτουν τα ταβάνια και πλημμυρίζουν οι αυλές, το σχολείο των προκάτ αιθουσών και των ανύπαρκτων υποδομών, το σχολείο όπου οι αναπληρωτ(ρι)ές, το 1/3 των συναδέλφων, περιφέρονται με μια βαλίτσα στο χέρι σε ένα καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

 

Η μάχη που έχουμε μπροστά μας προβλέπεται να έχει μεγάλη διάρκεια. Δεν σκοπεύουμε να το βάλουμε κάτω. Απέναντι στην πολιτική διαφοροποίησης και κατηγοριοποίησης των σχολείων απαντάμε αποφασιστικά και δυναμικά.  Κάθε φορά θα εκτιμούμε την κατάσταση και θα πράττουμε αναλόγως. Όλα τα όπλα είναι πάνω στο τραπέζι για να τα χρησιμοποιήσουμε στον αγώνα μας για το μπλοκάρισμα της αξιολόγησης. 

 

Συλλογικά, ενωτικά, αποφασιστικά!

 

Στο μεγάλο τοπίο, ο κοινωνικός πόλεμος μαίνεται. Οι νίκες των εργαζομένων στην e-food και στο λιμάνι του Πειραιά με την COSCO, αποδεικνύουν ότι δύο μικρά σωματεία του ιδιωτικού τομέα, μπόρεσαν να νικήσουν τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα, με τον αγώνα τους και τη συμπαράσταση μεγάλου τμήματος της κοινωνίας. Σε αυτόν τον δρόμο καλούμαστε να συνεχίσουμε κι εμείς.

 

Οι διαδρομές του καθένα και της καθεμιάς μας, οι επιθυμίες και οι ζωτικές ανάγκες μας, στην τάξη, στο σχολείο, στη ζωή μας, έρχονται σε σύγκρουση με μια αδυσώπητη πραγματικότητα που μας καλεί να απαντήσουμε σε ένα θεμελιώδες ερώτημα: Έχει νόημα η συλλογική διεκδίκηση στη σιδερένια μνημονιακή συγκυρία των κλειδωμένων πολιτικών;

 

Αναμφίβολα ναι! Η απάντησή μας στηρίζεται στις μάχες που ως τώρα έχουμε δώσει: Το κίνημα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς, ο αγώνας για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική, το μπλοκάρισμα των αντιεκπαιδευτικών σχεδίων για την εγκατάλειψη των μαθητών με ειδικές ανάγκες, η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση, η καθημερινή μάχη στους συλλόγους διδασκόντων για δημοκρατική λειτουργία, η διεκδίκηση της προσμέτρησης της ώρας σίτισης, η απαίτηση για νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου των νηπιαγωγών, η απαίτηση για παράλληλη στήριξη για κάθε μαθητή, οι αγώνες ενάντια στην υποτίμηση του μισθού, της σύνταξης, της εργασίας μας, ενάντια στα μνημόνια, τις κυβερνήσεις, τα κόμματα και τους υπερεθνικούς οργανισμούς που τα στηρίζουν.

 

Ή ο καθένας θα χάσει μόνος του ή θα νικήσουμε όλοι μαζί

 

Μπορούμε να διαλέξουμε.

Να ανταγωνιστούμε, για να δούμε ποιος είναι ο «καλύτερος» και ποιος ο «αδύναμος» που «θα αποχωρήσει από το επάγγελμα» και να συνειδητοποιήσουμε στο τέλος ότι όλοι είμαστε χαμένοι. 

 

Ή να αγωνιστούμε όλοι μαζί για:

·        Να διαμορφώσουμε ένα νέο μορφωτικό ρεύμα κριτικής απελευθερωτικής παιδαγωγικής και κοινωνικής χειραφέτησης με συλλογικές ριζοσπαστικές πρακτικές, στην τάξη και το σχολείο.

·        Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να συγκροτήσουμε ένα πλατύ, ενωτικό, κοινωνικοπολιτικό και αγωνιστικό μέτωπο με ξεκάθαρους στόχους και πρόγραμμα ανατροπής της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.

·        Να δυναμώσουμε τον αγώνα για το σχολείο των όλων, των ίσων, των διαφορετικών, το σχολείο των αναγκών και των οραμάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας.

 

Συμμετέχουμε μαζικά στις συλλογικές διαδικασίες

 

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ανάγκη η συμμετοχή όλων στις διαδικασίες του Συλλόγου και αυτό γιατί σε αυτές τις εκλογές κρίνεται τόσο η ίδια η ύπαρξη των σωματείων (αφού ο νόμος Χατζηδάκη επιχειρεί να βάλει χίλια εμπόδια ακόμα και στη διεξαγωγή των τακτικών εκλογών) αλλά και ο χαρακτήρας του Συλλόγου που θα έχουμε για τα δύο επόμενα κρίσιμα χρόνια.

 

Το επόμενο διάστημα έχουμε ανάγκη από ένα Σύλλογο που θα είναι πόλος συσπείρωσης, στήριξης και ενότητας των μελών του. Ένα Σύλλογο με ταξικό προσανατολισμό, που ταυτόχρονα θα πονάει και θα νοιάζεται για το δημόσιο σχολείο. Ένα Σύλλογο που θα πρέπει να έχει αποφασιστικό ρόλο για ευρύτατη αγωνιστική συνεννόηση σε ένα μέτωπο πανεκπαιδευτικό. Ένα Σύλλογο που θα έχει τη δύναμη να αναχαιτίσει την ωμή παρέμβαση του κράτους στα εσωτερικά του ζητήματα. Ένα Σύλλογο που θα πρέπει να στηρίζει και να διευρύνει τις συλλογικές του διαδικασίες και πρώτα απ’ όλα τις γενικές συνελεύσεις, κόντρα σε τακτικές και λογικές που προσπαθούν να τις απαξιώσουν.

 


Σε αυτές τις εκλογές έχει ιδιαίτερη σημασία η μεγαλύτερη δυνατή διεύρυνση και ισχυροποίηση της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης ως μιας ανεξάρτητης ομάδας εκπαιδευτικών, ανοιχτής σε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο που δέχεται τις βασικές αρχές της και θέλει να συμμετάσχει ισότιμα στις διαδικασίες της. Η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση συμμετέχει στο δίκτυο των Ανεξάρτητων Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων που συγκροτούνται και λειτουργούν σε επίπεδο συλλόγων με πλήρη αυτοτέλεια και ελευθερία δράσης, σε αντιπαράθεση με τον κατεστημένο κρατικό - κυβερνητικό - κομματικό συνδικαλισμό και με πλήρη διαχωρισμό από τους μηχανισμούς της κυβέρνησης, του υπουργείου και της διοίκησης.   

 

Κάθε ψήφος μετράει. Μετράει αποφασιστικά για τον προσανατολισμό και το χαρακτήρα του Συλλόγου μας.

 

Σπάμε την απόλυτη πλειοψηφία  της αδράνειας, της μοιρολατρίας, της προσωπικής λογικής και της απουσίας από τις μάχες του παρόντος και του μέλλοντος

 

Απέναντι στη διοίκηση, το κράτος, την κυβέρνηση, αλλά και κάθε υποστηρικτή τους χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε έναν Σύλλογο δυνατό.

 

                         Ψηφίζουμε – Στηρίζουμε:

 

     ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.