Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

3o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ & 10ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 4-8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

 


Το 3ο  Πανελλήνιο Συνέδριο Κριτικής Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις 4-8 Ιουλίου 2022.

Δείτε το Πρόγραμμα του 3ου  Πανελληνίου Συνεδρίου Κριτικής Εκπαίδευσης  στον σύνδεσμο: http://pcce.eled.auth.gr/Kritiki22%20programGR.pdf

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίουhttp://pcce.eled.auth.gr/index.htm

Στις ίδιες ημερομηνίες 4-8 Ιουλίου 2022, θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το 10ο Διεθνές Συνέδριο Κριτικής Εκπαίδευσης (X ICCE).

Αποκλειστική γλώσσα του συνεδρίου είναι τα Αγγλικά.

Δείτε το Πρόγραμμα του 10ου  Διεθνούς Συνεδρίου Κριτικής Εκπαίδευσης  στον σύνδεσμο: http://icce2022.eled.auth.gr/Kritiki22%20programEngl.pdf

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου: http://icce2022.eled.auth.gr/index.htm

Από το εισαγωγικό σημείωμα του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Κριτικής Εκπαίδευσης (X ICCE)

Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης του

παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος. Η πλειοψηφία των ατόμων με μισθωτή εργασία υποφέρει από εργασιακή ανασφάλεια, φτώχεια και περιθωριοποίηση. 

 Οι ενδοιμπεριαλιστικές αντιπαλότητες δημιουργούν συνεχώς εστίες έντασης και πολέμου. Η καταστροφή του περιβάλλοντος παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Σε συνθήκες διάχυτης ανασφάλειας και φόβου, οι ακροδεξιές και εθνικιστικές δυνάμεις αναπτύσσονται δυναμικά, διαδίδοντας μια προπαγάνδα ρατσισμού και μισανθρωπίας. Η εκπαίδευση υπό την πίεση των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων υπόκειται στις συνθήκες της εμπορευματοποίησης, του ανταγωνισμού, της τεχνοκρατικής τυποποίησης, του κατακερματισμού της γνώσης, της ταξικής διαφοροποίησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των σπουδών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ποιος θα μπορούσε να είναι ο σκοπός ενός συνεδρίου με τίτλο «Κριτική εκπαίδευση για την κοινωνική χειραφέτηση»; Ξεκινώντας από την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση δεν είναι μόνο η μεταφορά γνώσης που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να κατανοήσουν τον φυσικό και κοινωνικό τους κόσμο, αλλά και με την ανάπτυξη πολύπλευρων προσωπικοτήτων ικανών να τον διαμορφώσουν και να τον αλλάξουν ενεργά, το 10ο Διεθνές Συνέδριο για την Κριτική Εκπαίδευση στοχεύει να λειτουργήσει ως φόρουμ διαλόγου και προβληματισμού για ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές και ακτιβιστές από διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, που εμπνέονται από τις ιδέες της Κριτικής Παιδαγωγικής. Στόχος είναι να αναδειχθούν και να συζητηθούν θεωρητικές παραδόσεις, παιδαγωγικές ιδέες, εκπαιδευτικές πρακτικές και εμπειρίες κοινωνικής πάλης που μπορεί να είναι χρήσιμες στην αντιμετώπιση νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην εκπαίδευση, καθώς και της αστικής ιδεολογίας στα σχολεία και την κοινωνία, σε σχέση με τα ευρύτερα κοινωνικά κινήματα και αγώνες. ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Το Διεθνές Συνέδριο για την Κριτική Εκπαίδευση (ICCE), που πραγματοποιήθηκε στο παρελθόν στην Αθήνα (2011, 2012, 2017), στην Άγκυρα (2013), στη Θεσσαλονίκη (2014), στο Βρότσλαβ (2015), στο Λονδίνο (2016, 2018) και στη Νάπολη (2019). ένα φόρουμ για μελετητές, εκπαιδευτικούς και ακτιβιστές αφοσιωμένους στην κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική χειραφέτηση.

Το διεθνές κίνημα της Κριτικής Αγωγής, απορρίπτοντας την ιδέα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στον ύστερο καπιταλισμό, επιδιώκει να επεξεργαστεί ιδέες για ένα σχολείο που να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων, σε μια κοινωνία χειραφετημένης εργασίας, καθολικής αλληλεγγύης και συντροφικότητας.

Το 10ο ICCE: «Κριτική εκπαίδευση για την κοινωνική χειραφέτηση» θα πραγματοποιηθεί στη Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στις 4-8 Ιουλίου 2022. Η γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική.

Πηγή: https://www.e-lesxi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.