Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Απάντηση της Α.Ρ.ΠΑ στην ανακοίνωση της Α.Σ.Ε για τη συγκρότηση του ΔΣ - 2023_12_20

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

Συλλόγου «ο Μακρυγιάννης» - http://arpamakrygianni.blogspot.gr/

 

                                                                                      2023_12_20

 

Απάντηση στην ανακοίνωση της Α.Σ.Ε για τη συγκρότηση του Δ.Σ

 

Η Α.Σ.Ε, σε ανακοίνωσή της (15-12-2023), εγκαλεί την Α.Ρ.ΠΑ γιατί δεν συντάχθηκε με την πρόταση των Α.Σ.Ε και ΔΗ.ΣΥ για αντιπροσωπευτικό προεδρείο αλλά κατέθεσε τη δική της πρόταση για προγραμματικό προεδρείο. Κατά συνέπεια, συνεχίζει η ανακοίνωση, όχι μόνο δεν «συμβάλλει στην δημοκρατικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δ.Σ.» και δεν «σέβεται το αποτέλεσμα των εκλογών» αλλά με «τερτίπια και σκοπιμότητες δημιουργεί εντυπώσεις και προσπαθεί να αποκομίσει συνδικαλιστικά οφέλη».

 

Οι κατηγορίες είναι βαριές και χρήζουν απάντησης, τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο.

 

Όσον αφορά το πρώτο σημείο, η Α.Σ.Ε όχι μόνο ταυτίζει τον κοινοβουλευτισμό με τη δημοκρατία αλλά δεν προβαίνει και σε μια «συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης» με πρακτικό αποτέλεσμα να καθίσταται μια δύναμη διαιώνισης της υπάρχουσας κατάστασης. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η επιλογή της με την αποχή να λειτουργήσει ως δεκανίκι της ΔΗ.ΣΥ, και να ξαναβγάλει πρόεδρο του Δ.Σ τον επικεφαλής της; Έτσι θα γίνει το Δ.Σ «αποτελεσματικότερο» και «λειτουργικότερο»; Και με αυτό τον τρόπο σέβεται την

ψήφο των εκπαιδευτικών που τη στήριξαν;

 

Όσον αφορά το δεύτερο σημείο, δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί η πρόταση για προγραμματικό προεδρείο συνιστά «τερτίπι». Δεν έγινε η πρόταση δημόσια και αφού είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα, και άρα υπήρχε η αντικειμενική δυνατότητα συγκρότησής του στη βάση συγκεκριμένων σημείων σύγκλισης; Συμφωνεί η Α.Σ.Ε με τον αγώνα κατά της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών, με τη στήριξη του δημοσίου σχολείου ή την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητ(ρι)ών και, αν ναι, γιατί δεν συναίνεσε, σε αυτή τη βάση, στη συγκρότηση ενός προγραμματικού Δ.Σ; Από πού προκύπτει η εκτίμηση ότι «με βάση τις θέσεις και τη βούληση των παρατάξεων, δεν υπάρχει δυνατότητα για προγραμματική σύγκλιση» όπως διατείνεται η Α.Σ.Ε; Κρίνει πως όσα μας χωρίζουν είναι περισσότερα από όσα μας ενώνουν; Και πού στηρίζεται ο ισχυρισμός ότι «οι προγραμματικές συγκλίσεις γίνονται πριν τις εκλογές και στη συνέχεια τίθενται στην κρίση των συναδέλφων. Οι μετεκλογικές συμπράξεις είναι παζάρια πίσω από την πλάτη των συναδέλφων»; Είχε ενημερώσει η Α.Σ.Ε τους εκπαιδευτικούς ότι θα στηρίξει την πρώτη δύναμη, όποια και αν ήταν αυτή; Και ενώ είναι σωστό ότι «οι αποφάσεις στα σωματεία δεν καθορίζονται από τη σύνθεση του προεδρείου» είναι εξίσου σωστό ότι ο πρόεδρος ενός σωματείου έχει αυξημένο θεσμικό ρόλο και συμβολικό βάρος και, εν πάση περιπτώσει, ελλείψει αδυναμίας λήψης συγκεκριμένων, δεσμευτικών και συνδιαμορφωμένων αποφάσεων μπορεί και να λειτουργεί κατά το δοκούν.  

 

Τέλος, και πριν κουράσουμε. Το τι κάνουν οι Παρεμβάσεις σε άλλους συλλόγους δεν μας αφορά ιδιαίτερα. Ούτε και αναγνωρίζουμε ότι οι Παρεμβάσεις έχουν κάποια ηγεσία. Ας μην κρίνει η Α.Σ.Ε εξ ιδίων τα αλλότρια. Η Α.Ρ.ΠΑ είναι ένας κόμβος σε ένα δίκτυο συνδικαλιστικών παρατάξεων που διακρίνεται για την αυτοτέλεια, τον πλουραλισμό και την αυτονομία του. Δεν είναι μια μονολιθική παράταξη που αποτελεί το φερέφωνο ενός κόμματος, καταστατική αρχή του οποίου είναι το «είτε μαζί μας είτε εναντίον μας».

 

Και το να μας καλεί κάποιος να συμμετάσχουμε σε κάποια μορφή κινητοποίησης που δεν την έχουμε, δημοκρατικά δρώντας, συνδιαμορφώσει είναι τουλάχιστον άκομψο. Όσοι ψάχνουν «φτωχούς συγγενείς» ας κοιτάξουν αλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.