Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων - ΕΑΣ για τη συναντηση της ΑΔΕΔΥ με υπουργο εσωτερικών_11-7-2024

 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ –ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ στο ΔΗΜΟΣΙΟ

http://paremvaseisdimosiou.blogspot.gr/dimosio.paremvasis@gmail.com

11/7/2024

Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων - ΕΑΣ, 

Βαϊνά Παντελή και Σωτηρόπουλου Άκη, στην εκτελεστική επιτροπή ΑΔΕΔΥ για τη συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό εσωτερικών Λιβάνιο

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε, στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ,  συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής με τον υπουργό εσωτερικών.

 Η συνάντηση ξεκίνησε με τοποθετήσεις των παρατάξεων της ΑΔΕΔΥ. Συγκεκριμένα:

 Η ΔΑΚΕ, εισηγητικά, έθεσε ζητήματα για τους συμβασιούχους, τα βαρέα και ανθυγιεινά, το ξεπάγωνα της διετίας 16-17, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τις προσλήψεις απ' το γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2022, την κατάργηση της κατηγορίας ΤΕ και την ισοτιμία με ΠΕ για όσους έχουν πτυχία ΤΕΙ. Είναι όμως χαρακτηριστικό πως έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα ότι δεν έχουν γίνει κρίσεις εδώ και χρόνια για προϊσταμένους και διευθυντές στο δημόσιο , αναφέροντας μάλιστα ότι η ΑΔΕΔΥ αποδέχεται την αξιολόγηση αλλά μόνο για τις

κρίσεις των στελεχών . Επίσης ζήτησε την αύξηση της χρηματοδότησης του Κοινωνικού Πολύκεντρου.

 Η ΔΗΣΥΠ στην ίδια  λογική δήλωσε αποδοχή της αξιολόγησης με βάση τις θέσεις της ΑΔΕΔΥ και ανέδειξε το θέμα των κρίσεων για στελέχη στο δημόσιο, την αύξηση της χρηματοδότησης του Κοινωνικού Πολύκεντρου και το ζήτημα των συνδικαλιστικών αδειών των μελών των ΔΣ των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ όπως και για τις εκλογές στα σωματεία της εκπαίδευσης .

Η ΔΑΣ, μίλησε για την υποστελέχωση και την ανάγκη διορισμών και κυρίως εξειδικευμένου προσωπικού. Επισήμανε πως η κινητικότητα έφαγε τα ψωμιά της και εξέφρασε την αντίθεση της στην αξιολόγηση γιατί δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά προβλήματα !!!!!!!!!

 

Η ΕΑΕΚ κινήθηκε στο παραπάνω πλαίσιο και ζήτησε τακτική επικοινωνία .

 Οι Παρεμβάσεις - ΕΑΣ θέσαμε το θέμα των μισθών με ένταση και καταγγέλλοντας την κοροϊδία της αύξησης που δόθηκε πέρυσι . Ζητήσαμε δέσμευση για συλλογικές συμβάσεις και καταγγείλαμε την αξιολόγηση αναδεικνύοντας τη σύνδεση της με την επιχειρηματικότητα στο δημόσιο και την κατηγοριοποίηση συνδέοντας την και με το περιβόητο "μπόνους" .

Αναφερθήκαμε στην υποστελέχωση και το συνδέσαμε με τα ζητήματα των εργολάβων στο δημόσιο και των ιδιωτικοποιήσεων. Ιδιαίτερη αναφορά κάναμε στην ανάγκη μονιμοποίησης των συμβασιούχων και αναφερθήκαμε στην αναντιστοιχία του αριθμού ωρών των καθαριστριών των σχολείων με τις ανάγκες  που υπάρχουν, όπως και το πρόβλημα με τις απολύσεις καθαριστριών σε νοσοκομεία.

Αναδείξαμε το θέμα της υποχρηματοδότησης των σχολείων για τα λειτουργικά έξοδα αλλά και των προβλημάτων των σχολικών κτιρίων, όπως αντίστοιχα και για  τα νοσοκομεία.

Ζητήσαμε την κατάργηση των νόμων Βορίδη και Χατζηδάκη και την πραγματοποίηση δια ζώσης εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια. Απαιτήσαμε να δίνονται άδειες για γενικές συνελεύσεις και εκλογές στα σωματεία του δημοσίου. Ζητήσαμε να πάρει θέση ο υπουργός για την απόλυση του Δημήτρη Αντωνίου, διοικητικού υπαλλήλου στο ΕΚΠΑ και να δεσμευτεί ότι θα ανακληθεί τώρα η σκανδαλώδης απόλυση, για πρώτη φορά συνδικαλιστή, για τη συνδικαλιστική του δράση, αλλά και γενικά για τις διώξεις κυρίως στην εκπαίδευση . Τέλος καταγγείλαμε την απειλητική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για κυρώσεις σε όσους εκπαιδευτικούς κάνουν απεργία αποχή από αξιολόγηση, αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει νέο ασφαλιστικό που θα αυξάνει τα όρια ηλικίας .

 Ο υπουργός δήλωσε γενικά αναρμόδιος για μισθούς και διώξεις . Παρά την επιμονή μας για Αντωνίου δήλωνε αναρμόδιος . Είπε πως θα απαντήσει τον Σεπτέμβρη για το αν μπορεί να υπάρξει συλλογική σύμβαση για θεσμικά ( μέσα σε αυτά και τα θέματα συνδικαλιστικών αδειών).

Δεσμεύτηκε πως θα έρθει νόμος για προσλήψεις στο δημόσιο που θα έχει τρεις προϋποθέσεις, πτυχίο , γραπτός διαγωνισμός και εντοπιότητα. Όπως και ότι θα γίνει προσπάθεια για επιτάχυνση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Δήλωσε πως θα γίνουν κρίσεις στο δημόσιο και πως υπάρχει σχέδιο. Δεσμεύτηκε μόνο για αύξηση χρηματοδότησης του Κοινωνικού Πολύκεντρου ενώ είπε πως θα προσπαθήσει για αύξηση χρηματοδότησης για σχολεία .

Όταν τον ρωτήσαμε αν προτίθεται να πάει στα δικαστήρια μια νέα απεργία αποχή από αξιολόγηση

...απάντησε «πως εννοείται γιατί έτσι παίζεται το παιχνίδι ....»

 Η μόνη δέσμευση λοιπόν ήταν για το Κοινωνικό Πολύκεντρο και για ότι θα δίνεται το γάλα σε χρήματα κάθε Δεκέμβρη για όλη την χρονιά στις υπηρεσίες που προβλέπεται . Με λίγα λόγια πάλι εμπαιγμός και συνάντηση μόνο για επικοινωνιακούς λόγους που περιλάμβανε το "γάλα" και το "δωράκι" στο Πολύκεντρο για τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

 Σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι στο δημόσιο βιώνουν οικονομική εξαθλίωση, σε μια
περίοδο που ο αυταρχισμός και οι διώξεις στο δημόσιο έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο,
σε μια περίοδο που η προσπάθεια να περάσει η αξιολόγηση στο δημόσιο με στόχο την
πειθαρχική και την κατηγοριοποίηση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για επιτάχυνση της
επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικοποιήσεων στο δημόσιο , ο υπουργός εσωτερικών
ήρθε στην ΑΔΕΔΥ για να δηλώσει αναρμόδιος σχεδόν σε όλα και απλά να πετύχει μια
επικοινωνιακού τύπου συνάντηση . Το πρόβλημα όμως είναι πως η πλειοψηφία της
εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ αντί να "στριμώξει" τον υπουργό αρκέστηκε σε
δηλώσεις αποδοχής της αξιολόγησης στο βωμό της πραγματοποίησης κρίσεων για
στελέχη στο δημόσιο και χωρίς να θέτει ζητήματα που να αμφισβητούν τον πυρήνα της
πολιτικής της κυβέρνησης στο δημόσιο, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά ότι είναι
δέσμια της πολιτικής της συναίνεσης και όχι της ανατροπής

Βαϊνάς Παντελής 

Σωτηρόπουλος Άκης 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.